ANNONS
ANNONS

Pagrotsky vill ha gratis kollektivtrafik

sz6f2941.jpg

I går kom nya uppgifter om  en prishöjning på månadskortet i Stockholm, något som väckte starka reaktioner hos huvudstadens pendlare.

Leif Pagrotsky, ekonom och minister i Göran Perssons regering 1996-2006, argumenterar nu för gratis kollektivtrafik.

”En miljard går bort i biljettadministration, samtidigt som systemet upplevs som krångligt och tjänsterna som dyra. Vi slösar bort en miljard som skulle kunna skapa mer kollektivtrafik och bättre service”, skriver han på DN Debatt.

ANNONS
ANNONS

Kollektivtrafiken i Stockholms län kostar drygt 13 miljarder kronor om året. Av detta betalar stockholmarna 7 miljarder kronor genom landstingsskatten. Resten består av biljettintäkter.

”Kollektivtrafik är lika självklart nödvändig för en storstad som hiss är i höghus. Jag har aldrig sett särskilda avgifter med spärrar, vakter och kontrollanter för hissar utan deras kostnader tas ut smidigt på hyran för alla i huset, även av de i bottenvåningen eller de som använder trappan. Den som föreslår något annat skulle bli utskrattad. Så borde det vara också i Stockholm”, skriver Leif Pagrotsky i DN.

Hans paketlösning för finansiering består av tre delar: 1) höjd arbetsgivaravgift på 0,75 procent i Stockholm, 2) skatt på 4 procent av hyran på kommersiella lokaler innanför tullarna samt 3) höjd landstingsskatt med 50 öre.

LÄS MER:  ”Låt arbetsgivare och butiker betala för kollektivtrafiken” (DN Debatt) »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS