ANNONS
ANNONS

”Olyckligt mönster i Wallströms politik”

ta1a32f1.jpg

Utrikesminister Margot Wallström (S) får som Dagens PS rapporterade i går hård kritik efter att UD, enligt Expressen, lovat Ryssland att inte landa med svenska Jas-plan i Estland under den kommande försvarsövningen med Finland och USA.

Wallström förnekade under måndagen uppgifterna samtidigt som Försvaret hävdar att man aldrig planerade att landa i Estland.

”Det kvittar. Men det allvarliga är att UD bejakar Rysslands krav”, skriver PM Nilsson i sin ledare.

ANNONS
ANNONS

Han konstaterar att  Wallström, kort efter att hon tillträdde, markerade avstånd mot Nato för att inte öka spänningarna. Strax därefter sade hon till journalister att svenskarna är rädda för Ryssland.

”Och nu diskuterar hon konkreta eftergifter på ryska krav. /…/ Wallström vill återupprätta den klassiska Palmeinspirerade utrikespolitiken. Den tjänade Sverige illa då och ännu sämre i dag. I kampen mellan ett fritt Europa och Putins nyfascism är Sverige varken neutralt eller alliansfritt”, skriver Nilsson.

SvD:s Claes Arvidsson skriver i en ledarartikel att ”Wallström har gjort det igen”.

Om Wallström inte kan reda ut härvan sitter hon löst – och oklarheterna står som spön i backen. Det som dock står allt mer klart är att klyftan mellan Hultqvist och Wallström växer. Men Sverige kan inte ha två linjer”, skriver han.

LÄS MER: Är Wallström neutral mellan Putin och Nato? (DI, kräver inloggning) »

LÄS ÄVEN: Kris för Wallström efter känsligt löfte till Putin (Dagens PS) »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS