ANNONS
ANNONS

Nytt skatteförslag ”bomb” – räntor får inte dras av

spc8e2f1.jpg

Stora ord från Peter Malmqvist – vad handlar detta om egentligen?

Jo, Företagsskattekommittén vill göra räntor i företag till en ej avdragsgill kostnad (”Neutral bolagsskatt – för ökad effektivitet och stabilitet”, SOU 2014:40).

Samtidigt införs ett schablonavdrag som sänker skatten från 22 till 16,5 procent.

ANNONS
ANNONS

”Men förslaget skapar mängder av problem och orättvisor”, skriver Malmqvist, ordförande, Finansanalytikerföreningens värderingskommitté, på SvD Brännpunkt (hela debattartikeln hittar du här).

Förslaget är alltså inte, som många förväntat sig, inriktat på så kallade räntesnurror, där koncerner använder avdragsgilla interna lån för att finansiera dotterbolag och unkomma skatt. Enligt Skatteverket är regelverket särskilt förmånligt i Sverige jämfört med andra länder.

Utredningen vill nu skapa ”neutralitet” mellan lånat och eget kapital genom att helt enkelt stoppa avdragsrätten för räntor i alla skattepliktiga företag.

Avdragsgilla räntor uppmuntrar enligt Företagsskattekommittén till för aggressiv belåning – en analys som Peter Malmqvist kallar ”helt fel”.

”Granskar vi de svenska börsbolagens balansräkningar kan konstateras att de aldrig haft mindre andel lån. /…/ Om målet är neutralitet mellan lån och eget kapital, måste företagsbeskattningen helt slopas”, skriver analytikern, som dock tillägger att beskattningen av löneinkomster då måste tas bort.

”Annars kommer massor med anställda att starta aktiebolag och börja fakturera sina arbetsgivare och därigenom sänka sin skatt markant”, skriver han.

Förslaget får stor påverkar även på den dagliga driften. Enligt kommittén måste den som hyr en tillgång på längre tid än åtta månader räkna fram en ej avdragsgill räntekomponent i hyresbeloppet. Vi pratar leasing av bilar, kopiatorer, datorer, lastbilar, grävmaskiner med mera. Den administrativa bördan kommer därmed att öka markant.

”Slutsatsen blir att kommittén har kommit ur kurs. När de flesta efterlyser åtgärder för att stoppa ”räntesnurrorna” i koncerner, förslår kommittén en revolution för alla företag. Gör om och gör rätt. Fokusera på det som är problemet, och det är inte att förändra näringslivets generella kapitalstruktur”, avslutar Malmqvist.

LÄS MER: Skatteförslaget är en bomb (Peter Malmqvist, SvD) »

 
ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS