ANNONS
ANNONS

”Nya överklassen är inte värd pengarna”

dasse.jpg

Bengt Ericson har jobbat snart 40 år som författare och ekonomijournalist och beskrivs som en av Sveriges mest erfarna inom området. År 1991 tilldelades han Stora journalistpriset för sin grävar- och berättarförmåga.

När han nu släpper boken ”Den nya överklassen – En bok om Sveriges ekonomiska elit” (Fischer & Co) skräder han knappast med orden. Läsarna får hänga med bakom kulisserna och det utdelas rungande käftsmällar och hårda tjuvnyp både till höger och vänster, rapporterar DI Weekend.

Bland dem som får en släng av sleven märks Annika Falkengren, Percy Barnevik, Jan Carlzon, kusinerna Wallenberg, Leif Östling, Lars-Eric Petersson, Carl-Henric Svanberg och Claes Dahlbäck. SHB-legendaren Arne Mårtensson, som vid 55 års ålder gav sig ut på en tre år lång seglats – med 225 miljoner kronor på fickan i en specialinredd Hallberg Rassy – får utstå extra frän kritik.

ANNONS
ANNONS

”I det här jobbet, när man har träffat så många höjdare som jag gjort. Kan du erinra dig något märkvärdigt som Arne Mårtensson gjort?” frågan Bengt Ericson irriterat i intervjun.

Bengt Ericson fnyser åt Torekov, Båstad, Åre, Marstrand och Verbier. Han hånler åt röda byxor i publiken på Falsterbo Horse Show och kallar överklassens privatskolstöpta barn för ”lika som bär”.

Börsdirektörerna är helt enkelt inte värda sin lön, menar journalisten, som noterar att en genomsnittlig vd tjänade 1-2 miljoner kronor om året 1993 – pengar som idag snarare motsvarar en månadslön. För 60 år sedan tjänade en direktör 26 gånger mer än en industriarbetare – år 2007 var motsvarande siffra 51.

Bengt Ericson tycker inte att svenska direktörer jobbar tillräckligt hårt eller är tillräckligt bra för att det ska motivera en tiodubbling av lönen på 15 år. Bonushetsen i näringslivet beskriver han som absurd och i boken varnas det för ”en moralisk kris”. 

”Det stora problemet är inte att vi har ett antal entreprenörer i Sverige som byggt upp stora förmögenheter utan att tjänstemän som inte har tagit några egna risker belönar sig själva på det här viset”, säger Ericson till DI Weekend.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS