ANNONS
ANNONS

Nobelpristagare: ”Slutet för euron”

grekland-euro.jpg

Den amerikanske ekonomiprofessorn Paul Krugman, som 2008 fick Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, berättar att han diskuterat saken tillsammans med några kolleger.

I ett redan omtalat inlägg, under rubriken ”Eurodämmerung”, skriver superekonomen att vi står inför en gastkramande final.

Till att börja med spår Paul Krugman att Grekland kan komma att lämna euron redan nästa månad (”very possible”). Detta kommer i sin tur att leda till en massflykt av kapital till Tyskland från länder som Spanien och Italien. Om de redan sargade bankerna inte lyckas stoppa utflödet står ECB inför massiva stödinsatser.

ANNONS
ANNONS

Tyskland kommer att ställas inför ett avgörande val: ställa upp som skuldgarant till Spanien samt låta inflationen inom euroområdet skena. Alternativet är som Krugman ser det en upplösning av euron.

”Vi pratar månader, inte år, för allt detta att äga rum”, skriver Paul Krugman.

Achilles Georgolopoulos, räntestrateg vid Lloyds i London, konstaterar att det politiska dödläget i Grekland fortsätter att trycka upp riskpremierna i Europa.

I ett överraskande uttalande av José Manuel Barroso i italiensk tv, konstaterade EU-kommissionens ordförande att det kanske är bäst att Grekland lämnar euron, om landet inte kan respektera reglerna för euroområdet. Irlands centralbankschef Patrick Honohan sade i helgen att en grekisk exit är ”tekniskt” möjlig men att den skulle skada förtroendet för euroområdet.

”Det är ett allmänt konstaterande. Om en medlem av en klubb inte vill respektera reglerna är det kanske bättre att de lämnar klubben. Det gäller varje organisation eller projekt”, sade kommissionens taleskvinna Pia Ahrenkilde-Hansen vid en pressbriefing på måndagen, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS