ANNONS
ANNONS

”Nästan allt värt över 50 miljoner kronor stjäls”

hakan-lans2.jpg

Håkan Lans och hans kolleger konstaterar att det inte startar några nya företag i dag med potential att skapa många arbetstillfällen.

Frågan alla ställer: varför är det så?

Svaret är enligt Lans & Co tydligt.

ANNONS
ANNONS

”Nästan alla industriuppfinningar värda mer än 50 miljoner kronor stjäls. Tyvärr görs detta med regeringens goda minne”, skriver artikelförfattarna i Dagens Industri.

Metoden kallas ”Kill the inventor” och är för förövaren tämligen riskfri. Patentintrång, ofta utländska, följs av segdragna juridiska tvister som till slut tar kål på innovatören ekonomiskt. Ekobrottsmyndigheten har enligt debattartikeln fått regeringens uppdrag att inte prioritera brott som riktar sig mot enskilda.

”Det är alltså i praktiken riskfritt att begå dessa brott mot denna yrkesgrupp”, skriver de sju.

Politiker och lagstiftare har alltid varit noga med att skydda upphovsrätten för kreatörer, som fotografer och skribenter. Men när det kommer till kritan struntar man blankt i uppfinnarskrået, menar Håkan Lans och hans kolleger.

Artikeln avslutas med en uppmaning:

”De professionella uppfinnare, som har visat att de kan utveckla produkter som skapar många arbetstillfällen, måste få stöd av staten och framför allt av rättsväsendet, så att de kan fortsätta uppfinna – i stället för att behöva leva resten av sina liv med processer som de aldrig kan vinna mot de företag som valt att stjäla deras uppfinningar.”

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS