ANNONS
ANNONS

M-politiker kovänder – vill behålla värnskatten

johnny-munkhammar.jpg

På måndagen går fem tunga representanter för tjänstesektorn ut på DN Debatt med krav på slopad värnskatt.

”Värnskatten är en kvarleva från 90-tals­krisen som riskerar att försvaga incitamenten till utbildning och entreprenörskap. Därför måste den avskaffas”, skriver representanter för arbetsgivare och fack i tjänstesektorn, bland andra Almegas vd Jonas Milton, Civilekonomernas förbundsdirektör Benny Johansson och Juseks vd Louise Adelborg

Samtidigt byter den moderate riksdagsledamoten Johnny Munkhammar helt ståndpunkt i frågan.

ANNONS
ANNONS

”Till partistämman 2009 motionerade jag i ämnet. Jag har argumenterat för värnskattens avskaffande i otaliga anföranden och artiklar”, skriver han i en debattartikel i Dagens Industri.

Värnskatten avskaffades från och med 1999, men ersattes samtidigt av en ny extra statlig inkomstskatt på 5 procent på inkomster över 46.740 kronor i månaden. Systemet skapar därmed en marginalskatt på drygt 56 procent för dem med högst inkomster.

”Utan tvivel försämrar värnskatten drivkrafterna att försöka ta sig till dessa högre inkomstskikt – för sjuksköterskan att vilja bli läkare, exempelvis”, skriver Munkhammar.

Vad som fått honom att trots allt ändra sig i frågan är att Sverige fortfarande har höga marginaleffekter för folk med låg inkomst. Därmed talar ”starka sociala skäl” för att det är inom detta område reformfokus måste ligga, menar Munkhammar

”Avskaffad värnskatt står i en statisk beräkning mot andra skattesänkningar inom ramen för tillgängligt reformutrymme”, skriver han i DI.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS