ANNONS
ANNONS

Lömskt trick kan bli räddning för Löfven

ta0c0bbd.jpg

Det finns ett sätt som regeringen och Alliansen kan använda för att oskadliggöra SD och undvika regeringskris.

Systemet kallas för kvittning och är till för att hålla balans mellan partierna oavsett hur många ledamöter som är närvarande i riksdagen.

Anne-Marie Pålsson föreslår helt sonika att gruppledarna kommer överens om att Alliansen kvittar ut 32 ledamöter, samtidigt som det införs kvittningsförbud hos S, MP och V.

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN:  MP:s nya lappkast: ”I klass med Förbifarten” »

”Detta måste ske i all tysthet, för strategin måste hållas hemlig för att fungera. De alliansledamöter som deltar i voteringen ges order om att rösta på alliansens förslag”, skriver författaren i debattartikeln.

Ett sådant förfarande skulle ge regeringens förslag 159 röster i slutvoteringen. Om SD avstår från att rösta i den avgörande voteringen får alliansens förslag 109 röster. Om SD röstar för Alliansens förslag får det 158 röster varav 49 från SD:s ledamöter.

Oavsett hur SD agerar vinner alltså regeringens förslag.

”Den officiella förklaringen till kvittningsdebaclet kommer förstås inte att vara att ledamöterna tvingats bort från kammaren, utan att några ledamöter av oförklarliga skäl var frånvarande med tillägget att dessa ska gruppledaren ha ett allvarligt samtal med”, skriver hon.

Anne-Marie Pålsson medger att hennes resonemang är spekulativt, men konstaterar samtidigt att allt kan hända i politiken.

Alliansen och regeringspartierna – och kanske även SD – kan andas ut.

”För partiets ledning inser att det inte är givet att SD vinner på att skapa regeringskaos men måste samtidigt hantera partiaktivisternas krav på kraftfullt agerande. En ”kvittningsolycka” löser också denna balansakt”, skriver Pålsson.

LÄS MER: ”Så kan de köra över SD i budgetfrågan” (DI Debatt) »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS