ANNONS
ANNONS

Löfvens icke-svar fick publiken att hånskratta

part.jpg

Under tidningens webb-tv-säda partiledardebatt på onsdagskvällen fick deltagarna ta ställning till ett antal kortfrågor. En av dem handlade om Sverige ska bygga nya kärnkraftsreaktorer.

Dagens kärnreaktorer ska få ersättas med nya. Ja eller nej”, frågade programledaren Niklas Svensson.

Alla svarade enligt respektive partilinje genom att hålla upp en grön eller röd lapp. Alla utom Stefan Löfven, som inte svarade alls.

ANNONS
ANNONS

”Debatten är så otroligt förenklad”, förklarade S-ledaren samtidigt som flera av de övriga partiledarna brast ut i skratt.

Löfvens icke-svar förvånar även hans rödgröna kamrater.

”Jag tycker att det är dåligt”, sade MP-språkröret Åsa Romson till Expressen efter debatten.

”Han svarade antagligen som partiet tycker, men det är konstigt, eftersom S har en avveckling i sina kongressbeslut och inte så vitt jag vet tagit beslut om att ladda nya kärnkraftverk. Att han inte kan svara att han helst skulle vilja ersätta dagens kärnkraft när den blir gammal och tas ur bruk med något annat än kärnkraft, det tycker jag är svagt.”

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kallar det för en ”sensation” att Stefan Löfven inte kunde svara på om Sverige ska bygga ny kärnkraft.

”Sedan nästan ett kvarts sekel tillbaka är Socialdemokraternas officiella linje att fasa ut kärnkraften”, skriver hon i tidningen.

Det är inte första gången som Stefan Löfven gör en annan tolkning av S-beslutet än de flesta av sina partikamrater. I en lördagsintervju i Sveriges radio 2012 hävdade han att ny kärnkraft är förenlig kongressbeslutet”, skriver Lena Mellin.

Åsa Romson var kritisk även mot Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som hon menar målar in sig i ett hörn genom att kräöva förbud mot vinstuttag i välfärden för att ge sitt stöd till Löfven efter valet. 

Romson kllar det hela för valtaktik. Åsikten att sätta stopp för privata initiativ delas inte av Miljöpartiet.

Han blandar ihop korten här och gör det för att stärka sin position i valet. Jag tycker att på det sättet gör man vinstfrågan en otjänst”, säger Romson också.

”Det förvånar mig att hon angriper mig, som är den som står för den politik som Miljöpartiets kongress beslutat om”, säger Jonas Sjöstedt till Expressen.

LÄS MER: Bråket efter debatten  – rödgröna rök ihop (Expressen) »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS