ANNONS
ANNONS

LO: Vd-löner är oacceptabla

wanjas.jpg

En vd i våra 50 största bolag tjänar i snitt 40 gånger så mycket som en industriarbetare, enligt LO:s kartläggning.

Fullständigt oacceptabelt, säger LO-basen Wanja Lundby-Wedin och kräver ”folkligt uppror”.

Den genomsnittliga verkställande direktören i de 50 största bolagen tjänade drygt tolv miljoner 2009. Det motsvarar ett 40-tal industriarbetarlöner, skriver LO i sin rapport.

ANNONS
ANNONS

De 50 storbolagschefernas löner ”står i en klass för sig inom en ”byråkratisk elit” som består av ”bland annat generaldirektörer, chefsekonomer och andra höga chefer inom statlig och privat verksamhet”, skriver skriver Wanja Lundby-Wedin, Jeanette Bergström och Ola Pettersson i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.

Fullständigt oacceptabelt, anser Lundby-Wedin om direktörernas löner.

LO:s årliga genomgångar av skillnaderna mellan direktörernas och industriarbetarnas löner har inte gett någon effekt. Gapet har trendmässigt ökat, även om finanskrisen minskat skillnaden något under åren 2007–2009. Men det är förmodligen bara ett hack i kurvan, tror LO.

– Det är uppenbart att vi inte har lyckats, säger hon på ett seminarium om maktelitens löner.

På frågan om LO är för tandlöst, säger Wanja Lundby-Wedin:

– Vi kan inte vara de som sätter lönerna på direktörerna.

Enligt Lundby-Wedin handlar det om att bilda opinion för att skapa ett ”folkligt uppror” mot direktörernas excesser.

Enligt rapporten minskade skillnaden i genomsnittslön mellan arbetare och ”den byråkratiska eliten” mellan 1950 och 1980 från elva industriarbetarlöner till fem. Men den har vuxit de senaste 30 åren och snittlönen för eliten var 2009 åtta gånger högre än industriarbetarens. Under samma tid minskade vd-lönerna i storbolagen från 26 industriarbetarlöner till nio för att sedan öka till 41.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS