ANNONS
ANNONS

Låt Sverige bli känt för något annat än ”lagom”

Jennifer-Lind.png

Något som blivit typiskt svenskt är ordet ”lagom”. Det är ett ord som inte finns i något annat språk, bara i svenskan. Problemet är inte ordets existens, problemet är dess härkomst och intolerans till oss andra, vi som inte är ett dugg lagom.

Jantelagen är egentligen inte något nytt fenomen i Sverige utan har funnits i tiotals år. Frågan vi måste ställa oss är varför den fortfarande präglar vårt land. Varför präglas vårt land av en lag som säger att man inte får lyckas eller tro på sig själv? Lagen gör oss inte bara till lagom – den tvingar oss till det. Och det kan få förödande effekter.

Jantelagen hämmar människor från att vara kreativa, från att uttrycka sig och från att förändra landet till det bättre. Privatpersoner, företag och hela landets politik drabbas negativt; kunder kanske inte längre vill stödja företag som ”går för bra”, företag vågar i sin tur inte vara utåtriktade och kreativa så som vårt informationssamhälle kräver och Sverige förlorar intäkter.

ANNONS
ANNONS

Som om detta inte vore nog ekar Sveriges politikerlandskap tomt, trots att vår demokrati bygger på att vi har förtroendevalda politiker. Engagemanget i politiken är en dalande siffra, och här har vi Jante att tacka. Jante gör så att politiken får ett rykte om sig att vara en plats där många blir nedtryckta, där man inte får höras och där man inte får sticka ut. Här skapar Jantelagen ett klimat som missunnar de som faktiskt skulle vara bra på politik; de med mycket kunskap, som är unga och innovativa och som vill sticka ut väljer kanske en annan sysselsättning. Kanske av rädsla, kanske av frustation.

För det är ju så. Jantelagen handlar mycket om rädsla, rädsla som påverkar våra relationer och vår självbild. Exempelvis visade en studie hur arbetslösa ofta hamnade i ”Jante-fällan” där rädslan för att bli ensamma och rädslan för att aldrig lyckas gjorde att de tog ut sin osäkerhet på dem i deras närhet.

Nej, Jantelagen klarar vi oss utan. Faktiskt skulle vi må mycket bättre utan Jante. Jämför vi exempelvis med Amerika, som är ett land som snarare är känt för att människor får ta plats, får lyckas och får vara sig själva, ser vi hur företagarklimatet frodas. Vi skulle inte bara få en bättre ekonomi utan Jante, utan vi skulle även få ett mer positivt arbetsklimat, ökad kreativitet, ökad hälsa och ökad glädje. Människor mår som bäst när de får vara sig själva och får bekräftelse för dem de är.

Därför behöver vi skrota Jantelagen. Vill du att ditt barn ska växa upp och bli nedtryckt när denne gör något bra istället för lagom? Vi behöver ändra tänket och det behöver ändras redan i skolan. När barnen är små uppmuntrar vi dem, och det behöver vi göra även i högre åldrar. Vi behöver en skola där barn får tänka själva, inte behöver anpassa sig till alla andra hela tiden och där de får arbeta utanför ramarna.

Men vi behöver också granska oss själva. Vi kan inte förändra andra, de enda vi kan förändra med säkerhet är oss själva. Tillsammans kan vi skrota Jante, tillsammans kan vi skapa ett bättre Sverige som är känt för sin acceptans snarare än för dess ”lagom”.

Jennifer Lind,
företagare och politiker (M)

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS