ANNONS
ANNONS

KI:s RUT-fiasko – tvingas backa om siffror

mats-dillen.jpg

Dagens PS och flera andra medier rapporterade igår att Konjunkturinstitutet anser att RUT-avdraget är självfinansierande och på så sätt gratis för staten.

”Vi bedömer att det här inte kostar någonting för staten”, sade Ann Öberg, enhetschef för offentliga finanser på KI, till di.se.

Nu tvingas KI:s generaldirektör Mats Dillén ta avstånd från gårdagens uttalanden. Detta på grund av att underlaget för slutsatsen är fem år gammal och finansierat av arbetsgivarorganisationen Almega.

ANNONS
ANNONS

”Tyvärr framgick det inte i artikeln att det handlar om en bedömning från 2005 och det var ju innan RUT kom på plats”, säger han till TT.

Siffrorna bygger på ”långsiktiga antaganden” och dit har man enligt Dillén inte nått ännu när det gäller RUT, då reformen bara är tre år gammal.

TT: Är det KI:s åsikt att RUT är gratis för staten?

”Det är svårt att säga… man kan väl säga så mycket att det i alla fall inte är direkt fel. Och vi var väldigt tydliga i analysen att slutsatserna var ytterst osäkra”, säger Mats Dillén.

Han bekräftar att Almega finansierade analysen men hävdar att organisationen inte hade något inflytande över vad KI kom fram till.

”Vi gjorde en bedömning som var helt oberoende från dem”, säger Mats Dillén till TT.
 

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS