Dagens PS

29 skadade i sprängdådet i t-banan i London

29 personer skadades i sprängdådet i Londons tunnelbana på fredagsmorgonen
29 personer skadades i sprängdådet i Londons tunnelbana på fredagsmorgonen
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 sep. 2017Publicerad: 15 sep. 2017

KVÄLLSVERSION. Polisen rubricerar händelsen som ett misstänkt terrorbrott. Säkerhetsnivån i Storbritannien har i kväll höjts till den högsta, “kritisk”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här rapporterar bland annat Sky News.

Enligt brittisk press var det en vit hink i en plastpåse som exploderade i tunnelbanan i London och spred rök i en av de bakre vagnarna precis när tåget rullade in på stationen.

Det har nu visat sig vara en hemmagjord sprängladdning och enligt källor inom den brittiska säkerhetstjänsten, som CNN haft kontakt med, var sprängladdningen försedd med en timer, vilket kan tyda på att anordningen var avsedd att orsaka mer förödelse än vad som nu blev fallet.

Branden eller explosionen inträffade vid 8-15-tiden lokal tid på tunnelbanestationen Parsons Green i London.

Ett ögonvittne säger till Mirror – som refereras av Expressen – att ” ett eldklot flög genom tunnelbanevagnen och vi hoppade ut ur en öppen dörr.” Andra berättar om “total panik” på platsen.

VG, som också refereras av Expressen, uppger att föremålet ska ha kastats in i vagnen.

Daily Mail skriver att polisen även undersöker ett andra föremål, som dock inte ska ha exploderat.

Enligt ett vittne till händelsen ska folk ha “flytt för sina liv”. Människor uppges ha blivit nedtrampade.

ANNONS

“Det skreks och knuffades. Det var som om det var en terrorist på fri fot med en pistol eller något”, säger ett annat vittne till Sky News.

Tunnelbanetrafiken står delvis stilla. Den drabbade stationen är avstängd och folk har evakuerats och uppmanas att inte uppehålla sig i området, där ett stort uppbåd av poliser, brandbilar och ambulanser är på plats. På Twitter säger polisen att information kommer att gå ut till allmänheten så fort man har fakta och samstämmiga uppgifter.

29 personer ska alltså vara skadade och har fått vård på sjukhus, skadorna uppges vara lindriga, enligt brittiska hälsomyndigheter.

Antiterrorpolisen utreder händelsen som ett terrordåd och enligt Sky News tar en falang inom Islamiska staten på sig ansvaret för dådet.

“Tankarna går till dem som skadats vid Parsons Green och till räddningstjänsterna som, återigen, reagerar snabbt och modigt på en misstänkt terrorincident”, säger premiärminister Theresa May i ett uttalande.

Storbritannien har i år utsatts för flera terrorattacker som enligt BBC krävt sammanlagt 36 dödsoffer.

Efter fredagens t-baneattack har terrornivån i landet nu i kväll höjts från “allvarlig” till “kritisk”, berättar premiärminister Theresa May, enligt BBC.

Bakgrunden är bedömningar om att ett nytt terrordåd kan vara nära förestående.

ANNONS

Efter dagens misstänkta terrorbrott har Londonpolisen, enligt Sky News, som hänvisar till säkerhetskällor, identifierat en person som tros vara inblandad i morgonens explosion. Den misstänkte personen ska ha identifierats med hjälp av tunnelbanans övervakningskameror.

Hundratals poliser deltar i utredningen, även underrättelsetjänsten M15, uppger Mark Rowley, som är högste chef för Storbritanniens antiterrorpolis.

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS