ANNONS
ANNONS

Hjärnforskare slår larm om ”samhälleligt svek”

Martin-Ingvar.jpg

Sedan den första Pisa-rapporten år 2000 har svenska pojkar tappat stort. Flickorna har nu för första gången gått om pojkarna i naturvetenskap samtidigt som man drar ifrån i läsförståelse.

LÄS ÄVEN: Katastrofresultat för svenska skolan i ny rankning »

KOMMENTAR: Skolkraschen större än skolan (PM Nilson, Dagens Industri) »

ANNONS
ANNONS

”Alla dåligt fungerande skolsystem straffar elever som har det tuffast. Den svenska skolan är inrättad för ensamarbetande, högpresterande flickor ur medelklassen”, säger Martin Ingvar, verksam vid Karolinska institutet, till TT enligt SvD.se.

Han menar att det krävs ”mycket omfattande förändring” av skolan. tidigare betyg är bra, anser han.

”Men betygen är en struntsak i förhållandet till feedbacken i klassen. De är mindre viktiga för eleven, men är ett viktigt kvitto på att läraren har lyckats”, säger Ingvar.

Inga Wernersson, professor i utbildningsvetenskap vid Högskolan Väst, menar att flickor jobbar hårdare i skolan och är mer systematiska och effektiva.

”Den som förväntas tillhöra den smartare gruppen får inte låtsas om att man behöver anstränga sig. Flickorna har ingen anledning att anta att de skulle klara sig utan att anstränga sig”, säger hon till TT.

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS