ANNONS
ANNONS

Han sågar Riksbanken – anklagar för bluff

Harry-flam23.jpg

Harry Flam som är särskild utredare och professor i internationell ekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet.

Han anklagar Riksbanken för att bluffa när den avfärdar utredningen om centralbankens oberoende, balansräkning och valutareserv. Harry Flams debattinlägg har rubriken ”Riksbanken — en stat i staten?”

I sin utredning om Riksbankens finansiella oberoende och balansräkning (SOU 2013:9) föreslår Flam att storleken på valutareserven begränsas i lag med en storlek motsvarande 125 miljarder kronor i normala tider och upp till 200 miljarder vid finansiell oro.

ANNONS
ANNONS

Idag bestämmer Riksbanken självständigt valutareservens storlek. Enligt Harry Flam föregick Riksbanken utredningen och fick tidigare i år 100 miljarder kronor extra i utländsk valuta via Riksgälden.

”De senaste åren har banken förstärkt valutareserven med motsvarande 200 miljarder kronor, vilket kostar skattebetalarna ca en halv miljard kronor per år”, skriver professorn på Ekonomistats.se.

Harry Flam tror inte att majoriteten i Riksbankens direktion är ärlig i sin argumentation när det avvisar utredningens förslag.

”Direktionens majoritet motiverar sitt nej med att behovet av valutareserver varierar över tiden. Dessutom hävdar majoriteten att begränsningar av valutareservens storlek gör det svårare att agera snabbt och kraftfullt i en kris. Argumenten är knappast övertygande. Det är riktigt att utredningens förslag innebär begränsningar i normala tider, men samtidigt att förmågan att ge stöd till banker i kris blir obegränsad!” skriver Flam.

Han menar att det verkliga skälet troligen är ett annat.

”Det framkommer när direktionens majoritet argumenterar för att Riksbanken själv ska få bestämma storleken på det egna kapitalet”, skriver Harry Flam.

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS