ANNONS
ANNONS

”Han har gjort Sverige osams med Ryssland”

Neverov.jpg

En svensk skiljedomstol dömde för 14 år sedan Ryska federationen till att betala miljonbelopp till en tysk medborgare, som fått sina tillgångar konfiskerade. I dag är skulden uppe i 30 miljoner kronor och frågan blir allt mer infekterad. 

Kronofogden har som Dagens PS tidigare rapporterat fått i uppdrag att sälja ryska handelskammarens fastighet på Lidingö – en uppgift de tycks ta på största allvar, vilket satt fart på de diplomatiska förbindelserna länderna emellan.

I en debattartikel i Dagens Industri, där tysken namnges som Franz Sedelmayer, kommenterar Rysslands ambassadör Igor Neverov nu affären.

ANNONS
ANNONS

”Frågan om en tysk afärsmans finansiella yrkanden får inte störa de rysk-svenska relationerna”, skriver han under rubriken ”Ryssland känner ingen skuld”.

Neverov har tidigare i år, i ett brev till Kronofogdemyndigheten, hotat med att verkställandet av kronofogdens planerade utmätning och tvångsförsäljning kommer att resultera i ”en allvarlig försämring av rysk-svenska relationer samt svarsåtgärder från Ryska federationens sida”.

Även utrikesminister Carl Bildt har blandat sig i historien och skriver i ett brev till myndigheten att ”Sveriges relationer med Ryska federationen skulle skadas”.

”Då fastigheten i fråga ägs den främmandde staten och används för offficiella ändamål är fastigheten både okränkbar och immun mot verkställighet”, skriver ministern vidare, enligt DI.

Igor Neverov skriver på DI Debatt att det är konstigt att Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut gett till stöd till den tyske affärsmannens yrkanden. Han tror samtidigt att det blir svårt för Kronofogden att hitta en köpare som i god tro tar över fastigheten på Lidingö. 

Enligt Neverov blir det snarare en köpare som söker provokativa mål.

”Om det är Sedelmayer själv förklarar det allting. Alltså skulle en privatperson från tredje land ha gjort Sverige osams med Ryssland, vilket han just strävat efter”, skriver ambassadören.

LÄS ÄVEN: Rysslands läskiga hotbrev får kronofogden att darra »

LÄS ÄVEN: Bildt i storbråk med fogden om jätteskuld »

LÄS ÄVEN: Ryssland trotsar fogden – total vägran om utmätning »

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS