ANNONS
ANNONS

Gyllenhammar: ”Gör upp med girigheten!”

gyllen.jpg

Gyllenhammar är mycket tydlig med sitt budskap:

”Gör upp med girigheten och tänk på framtiden!”

Artikeln är ett inlägg i den debatt som Dagens Industri manade till på ledarsidan den 14 november. PG Gyllenhammar var uppenbarligen blixtsnabb med att fatta pennan.

ANNONS
ANNONS

”Jag tar upp den kastade handsken då jag anser att tiden är mogen för en granskning och debatt”, skriver han i tidningen.

Industriledaren och styrelseproffset, som den senaste tiden varit inblandad i bland annat vindkraftsprojekt, kallar krisen i västvärlden för ”allvarlig”. Han riktar skarp kritik mot den girighetskultur som han menar har vuxit sig allt starkare inom bank och finans. Han talar om ett ”följa John-beteende” som står i direkt kontrast med kända kapitalistiska dynastier, som exempelvis Rockefeller, Morgan, Agnelli och Wallenberg.

”Oavsett hur dynastiernas rikedom skapades – vissa använde metoder som var ”okonventionella” – så har deras ledarskap oftast präglats av långsiktighet och ansvar för deras många intressenter”, skriver PG Gyllenhammar. 

Han varnar svenska näringslivet från att falla i kortsiktighetens frestelse.

”Att förstå att företaget har många intressenter är en viktig utgångspunkt. Denna förståelse skapar också insikten om att ledarskap är svårt. Det måste tas på allvar och detta allvar har helt andra dimensioner än stora penningförmåner för cheferna”, skriver förre Volvo-chefen i Di.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS