ANNONS

”Gösta Bohman skulle rotera i sin grav”

Reino.jpg

Fredrik Reinfeldts uttalande om att inget militärt hot existerar mot Sverige får kritikerna att gå i taket.

ANNONS
ANNONS

”Det vittnar bara om att man inte begriper hur försvaret fungerar”, säger Anders Björck, som var försvarsminister i Carl Bildts regering på 1990-talet, till Aftonbladet.

”Gösta Bohman skulle rotera i sin grav om han såg hur Moderaterna sköter försvaret nu”, säger Björck till Expressen.

”Jag är mycket bekymrad över giren åt vänster när det gäller försvaret. Moderaterna har länge nonchalerat försvars­frågan. De nya Moderaterna är historielösa.”

På semester
Det hela är ett stort samtalsämne under den pågående Folk och Försvars-konferensen för ministrar, oppositionspolitiker, general­direktörer och toppmilitärer i Sälen.

Björck reagerar också starkt på att försvars­beredningens ordförande Cecilia Widegren är på semester och inte tänker besöka Högfjällshotellet i Sälen.

”Jag förstår att många är oroliga. Hon borde självklart vara i Sälen”, säger Björck till Expressen om partikamraten.

Statsministerns uttalande är en direkt kommentar på överbefälhavare Sverker Göransons varning om att Sverige bara kan stå emot ett anfall i sju dagar. Att Ryssland rustar upp sin militär för 4.300 miljarder kronor oroar inte Reinfeldt.

”Försvarsberedningen har kommit fram till att det inte finns något isolerat anfallshot mot Sverige”, säger statsministern till Aftonbladet och tillägger att det är viktigare att fokusera på hot som terrorism framför det traditionella anfallskriget.

”Handlar om framtida hot”
Anders Björck
konstaterar även han att det inte finns något hot i dag. H

”Men försvaret handlar inte om hot i dag utan om framtida hot. Om vi i dag tar beslut om att införskaffa nya ubåtar och nya flygplan tar det 10-15 år minst innan de nya systemen står färdiga att använda”, säger han till tidningen.

”Det här är en princip som vi lärde oss på 30-talet. Sverige var inte färdigrustat förrän 1949, vilket gjorde att vi tvingades krypa för Hitler och gå med på saker som vi i efterhand ångrar och skäms för”, fortsätter han.

Björck får medhåll av Allan Widman (FP), ledamot i försvarsberedningen, medan Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Staffan Danielsson menar att ”det gäller att inte vara naiv”.

LÄS ÄVEN: ”Hallå, Reinfeldt, jorden anropar” (Anders Lindberg, Aftonbladet) »

LÄS ÄVEN: ”Vi talar om ungefär en vecka på egen hand” (SvD) »

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS