ANNONS
ANNONS

Experter totalsågar historiskt beslut

sze4e72b.jpg

”Negativ ränta är i bästa fall meningslös”, skriver den oberoende finansanalytikern Peter Malmqvist på DI Debatt.

”Det kommer gå åt helsike”, skriver tidningens makroanalytiska expert Henrik Mitelman på analysplats.  

Ja, Riksbankens beslut att gå från noll- till minusränta (-0,1 procent) var överraskande om än inte helt oväntat.  Visserligen har både Schweiz och Danmark tidigare gått under nollan på vissa styrräntor men i praktiken handlar det om ett oprövat kort.

ANNONS
ANNONS

”Agerandet är i bästa fall meningslöst, sannolikt kontraproduktivt och i värsta fall katalysatorn för en finansiell bubbla”, skriver Mitelman och får medhåll av Malmqvist:

”I värsta fall motverkar det sitt syfte”, skriver han.

”Symbolhandling med små effekter”
De som förespråkat minusränta pekar på konsumentprisindex som ligger på en fortsatt låg nivå. Deflation är enligt många bedömare skadligt och fallande priser anses hålla tillbaka konsumtion och investeringar, vilket i sin tur bromsar tillväxten.

Rädslan för detta har fått centralbanker världen över att sätta ett mål om 2 procents inflation, eftersom det vid 2 procent är fler priser som stiger än faller. 

SvD Näringslivs Per Lindvall kallar minusräntan för ”en symbolhandling med små effekter”.

Enligt Peter Malmqvist finns det inget som bevisar tesen om att fallande konsumentprisindex ger lägre tillväxt. Om tesen vore sanning skulle inte många i dag äga exempelvis en platt-tv eller en smartphone – två marknader där priserna fallit dramatiskt i flera år.

”Faran med ett fallande konsumentprisindex saknar stöd i verkligheten”, skriver Peter Malmqvist på DI Debatt, där han hävdar att nollinflation inte är skadligt.

Trots att Schweiz har haft nollinflation sedan 2008 har BNP ökat med 8 procent – nästan lika mycket som i USA. Sedan 2003 har Schweiz haft en inflation på 0,4 procent per år och en BNP-tillväxt på 2,4 procent, vilket är bättre än i USA.

”Bazookan redan avfyrad”
Riksbanken har enligt Stefan Ingves nu släppt allt annat och siktar enbart på att nå sitt inflationsmål. Han vill inte lyssna på de kritiker som menar att inflationsmålet spelat ut sin roll.

”Inflationsmålet har tjänat Sverige väl och kommer att göra det i framtiden också”, säger Ingves till DI.

Marknadens aktörer är överraskade över beskedet och konstaterar att Riksbanken nu för en mer aggressiv räntepolitik än tidigare. SBAB:s chefsekonom Tor Borg är dock oroad över utvecklingen.

”Vad ska Riksbanken göra om ekonomin börjar gå dåligt på allvar med börsfall, fallande bopriser och ökad arbetslöshet? Bazookan är redan avfyrad. Är det verkligen superlåga räntor som behövs?” säger han till DI.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS