ANNONS
ANNONS

Experter om KD:s utspel: ”Det var väntat”

ta151058.jpg

KD:s partiledare Göran Hägglund skriver på DN Debatt att han vill se ändrade regler för flyktingmottagande för att minska kostnaderna. 

Han vill bland annat se lägre bidrag till asylsökande.

Jag tänker varken hålla fast vid en politik som inte fungerar eller acceptera beslut som inskränker asylrätten”, skriver Hägglund i Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Både Folkpartiet och Centern välkomnar diskussionen medan vice statsminister Åsa Romson (MP) är kritisk till förslaget.

”Det är fel signal att skicka att invandrare och flyktingar som kommer till Sverige huvudsakligen är en kostnad. Jag hoppas att det här inte är något som fler partier tar efter”, säger Romson till DN.

Moderaternas tillträdande ledare Anna Kinberg Batra är försiktig i sina uttalanden.

”Varje parti har sitt utvecklingsarbete och det har även vi i Moderaterna framför oss. Asylrätten ska fortsatt värnas. Att arbetslinjen ska förstärkas och att integrationen förbättras är några frågor att titta närmare på. De enskilda förslagen är för tidigt att ta ställning till”, säger hon enligt Aftonbladet i en kommentar,

Ulf Bjereld menar att det funnits en nyfikenhet på om något av de borgerliga partierna skulle förflytta sig i den politiskt laddade frågan.

Sakpolitiskt har vi en debatt om ökat flyktingmottagande och hur vi bäst ska hantera den situationen. Här finns ett läge att formulera politik i frågan”, säger Ulf Bjereld till Svenska Dagbladet och tillägger att det hela är tt steg i en mer restriktiv riktning. 

”Det gör att KD får en möjlighet att framstå som relevanta för väljare som annars kanske söker sig till SD.”

Ulf Bjereld noterar att Göran Hägglund i sin debattartikel betonar saker som jobb och ekonomi och att KD-ledaren inte nämner något om kulturell anpassning.

”Här fanns inget flirtande med SD. Jag tror att det är mycket medvetet från KD att både på egen värdegrund och av strategiska skäl akta sig för att hamna i sällskap med SD”, säger statsvetaren till SvD.

Inte heller Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola, är förvånad över Hägglunds utspel.

”Frågan var inte om utspelet skulle komma, utan när”, säger hon till TT, enligt di.se.

Det kommer säkert att kritiseras för att det spelar Sverigedemokraterna i händerna, men det lite militanta motståndet har visat sig vara ganska kontraproduktivt”, säger statsvetaren och S-debattören Stig-Björn Ljunggren.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS