ANNONS

Ewa Björling pressad: ”Det ligger hos Bildt”

Ewa-och-CCarl.jpg

Ewa Björling fortsätter att hävda att hon inte känt till försäljningen av vapensystemet Bill för 420 miljoner kronor till Saudiarabien.

ANNONS
ANNONS

Hon ber om ursäkt för tidigare uttalanden där hon 2009 förnekade att Sverige exporterat krigsmateriel för strid till landet. Di:s reporter påpekar att till och med han kände till affären redan 2009. Frågan är varför inte det ansvariga statsrådet gjorde det.

”Det handlade ju om att majoriteten var övrigt krigsmateriel och sedan visade det sig att en liten, liten del, som handlade om krigsmateriel för strid. 900.000 kronor gällde det”, säger handelsministern till Di.

Ewa Björling slår ifrån sig och menar att hon ”inte hanterar enskilda ärenden”.

”Jag hanterar myndigheten ISP (Inspektionen för strategiska produkter) som redovisar varje år för mig- året efter – och jag har hand om lagstiftningen. Enskilt ärende ligger på en annan minister och det är Carl Bildt”, säger hon.

Den luttrade kommentatorn K-G Bergström skriver i Expressen att vapenexporten till Saudiarabien håller på att utvecklas till rena rama ”Saudigate” för regeringen.

Sten Tolgfors orkade inte ens invänta KU:s granskning förrän han gav upp. Nu har nästa minister avslöjats med fingrarna i syltburken eller kanske krutdurken är en lämpligare liknelse”, skriver han.

Ett förhör med Ewa Björling i KU kan enligt Bergström utvecklas till en mardröm för Reinfeldt.

”Det är svårt att tänka sig att hon i något avseende agerat på egen hand i kontroversiella frågor. Därmed ökar pressen på Carl Bildt som är hennes departementschef och på statsministern”, skriver han i Expressen.

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, prylar, resor, it, media, reklam, karriär och börs. Klicka här för mer information!

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS