ANNONS
ANNONS

EU-politiker skoningslös: ”Låt banker gå i konkurs”

Gunnar-Hokmark.jpg

Tre utgångspunkter präglar Gunnar Hökmarks förslag, som presenteras på Dagens Industris debattsida.

För det första måste EU få ett gemensamt och sammanhållande regelverk för europeiska banker. För det andra måste EU på europeisk nivå, enligt Hökmark, ”återuppliva kapitalismens mest grundläggande villkor för banker oavsett om de är stora eller små”:

”Ingen bank ska vara för stor för att avvecklas och förkuster ska liksom vinster tillfalla ägarna”, skriver Hökmark i DI.

ANNONS
ANNONS

”Medlemsstater ska inte använda skattebetalarnas pengar för att rädda enskilda banker, bara när så krävs för att stabilisera banksystemet som sådant”, fortsätter EU-parlamentarikern.

För det tredje, menar Hökmark, måste de krav som en systemkris ställer tas i beaktande.

”I en systemkris måste spridningseffekter från instabila banker till stabila undvikas”, skriver han.

Instrument för offentliga stabiliseringsåtgärder ska enligt Hökmark enbart få användas av medlemsstater vid en systemkris. De måste vara i enlighet med statsstödsreglerna och ”utformade så att aktieägare får betala och skattebetalarna får den potentiella vinsten”.

”Enligt mitt förslag ska ingen medlemsstat tvingas låna pengar ur sitt eget system till någon annan medlemsstat. Det är en förutsättning för långivarnas trygghet och för att undvika spridningseffekter över nationsgränser”, skriver Gunnar Hökmark.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS