ANNONS
ANNONS

Dold hälsofara ”dödar många fler än trafiken”

Skarmavbild-2015-05-19-kl.-08.30.38.png

Var fjärde vuxen har högt blodtryck och 55.000 personer drabbas varje år av hjärtinfarkt eller stroke. 

”En av orsakerna är att många äter alldeles för mycket salt. Men de flesta är inte medvetna om detta. Och de har inte heller makten över sitt saltintag”, skriver Stig Orustfjord med flera på SvD Brännpunkt. 

Genomsnittssvensken äter i snitt 11 gram salt per dag, vilket är nästan dubbelt så mycket mot vad som rekommenderas. Kroppen behöver bara cirka 1,5 gram salt per dag.

ANNONS
ANNONS

Saltet döljer sig enligt artikelförfattarna i den köpta maten, i produkter som bröd, ost, korv och flingor.

”Faktum är att det kan räcka med två smörgåsar och en tallrik flingor till frukost och en portion köttbullar med sås till lunch för att komma upp till ohälsosamma saltnivåer. Och då finns inget över till middagen”, skriver Orustfjord.

Beräkningar i Danmark visar att vi skulle kunna undvika tusen dödsfall per år genom att minska saltintaget med 3 gram per dag per person. Det motsvarar enligt Stig Orustfjord 1.700 sparade liv om året i Sverige.

Stig Orustfjord vill se en överenskommelse mellan livsmedelsbranschen och Livsmedelsverket för att minska saltintaget. Saltintaget i Finland har minskat med 25 procent tack vare informationskampanjer i kombination med märkning av produkter. Detta har lett till lägre blodtryck, färre hjärt- och kärlsjukdomar samt ökad genomsnittlig livslängd.

”Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikolyckor. Det borde vara en anledning för alla att ”syna saltet”’, skriver Orustfjord.

LÄS MER: Minska salthalten i alla livsmedel (SvD Brännpunkt) »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS