ANNONS
ANNONS

Debatt: Så stoppas innovatörsflykten

innovator.jpg

Svenska företag har byggts av kunniga entreprenörer, som tagit landet till en ekonomisk världselit. Det är människor som i många fall utbildats vid svenska lärosäten och det som lagt grunden för företagens framgångar är ofta forskningsprojekt, skriver styrelseledamöterna i Föreningen Universitetsholdingbolag i Sverige, FUHS, i Svenska Dagbladet.

”Detta har varit en viktig motor i svenskt näringsliv i mer än ett sekel. Nu riskerar denna utveckling att brytas”, befarar debattörerna, som konstaterar att startup-trenden i Sverige genererat tusentals jobb.

Men den hårda konkurrensen i kombination med att utvecklingen blir alltmer diskriminerande gör att ”bara de som har framgångsrika familjer och starka nätverk kan bli framgångsrika som entreprenörer”, enligt debattförfattarna.

ANNONS
ANNONS

”En annan orsak är att många duktiga innovatörer saknar tillräcklig egen kraft och förmåga att göra det som krävs. Dessa innovatörer, i form av lärosätenas forskare, behöver främst ha fokus på just sin forskning och få hjälp av kunnigt affärsfolk med marknadsanalys, jakt på partners, finansiärer och andra kommersiella frågor.”

Regeringens proposition, ”Staten och kapitalet”, är ett steg på vägen men det är inte tillräckligt, anser debattörerna, som menar att det inte täcker entreprenörernas kapitalbehov i den kritiska uppstartsfasen.

LÄS DEBATTARTIKELN:”Svenska innovatörer försvinner utomlands” (SvD Näringsliv) »

Missa ingenting – få dina nyheter i mejlen!

Eller via Facebook!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS