ANNONS
ANNONS

”Dags att modernisera anställningsskyddet”

stefan-folster.jpg

Stefan Fölster skriver på Brännpunkt att antalet avgångspensionärer i Sverige ”fördubblas i kölvattnet av krisen” och att var tredje anställd idag erbjuds avgångspension innan den egentliga pensionsåldern.

”I detta gigantiska lotteri på arbetsmarknaden vinner den som har tur miljoner, och den som har otur förlorar stort”, skriver Fölster i artikeln.

Svensk Näringsliv släpper idag en undersökning som visar att antalet personer som erbjuds avgångspension av sin arbetsgivare innan pensionsåldern kommer att öka kraftigt.

ANNONS
ANNONS

”Att alltför många dröjer sig kvar på ett jobb de inte trivs med därför att de hoppas på möjligheten att få avgångspension skapar en ond cirkel. När få väljer att byta jobb blir det få nya öppningar. Även de som vill byta får få chanser. Och de som blir uppsagda på grund av arbetsbrist har svårt att komma tillbaka”, skriver Stefan Fölster.

Chefsekonomen vill ersätta principen om sist-in-först-ut i Lagen om anställningsskydd, LAS, med ett kompetenskriterium.

”Den illusoriska tryggheten i dagens system bör ersättas av ett sparande som en anställd kan använda som språngbräde om den förlorar sitt arbete”, skriver Stefan Fölster och avslutar:

”En bättre rättssäkerhet och förutsägbarhet skulle göra anställningsskyddet till mindre av ett lotteri.”

 

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS