ANNONS
ANNONS

Borg: Gör era läxor

– Sköt er skola och gör era läxor, är det viktigaste beskedet till unga, sade finansminister Anders Borg under riksdagsdebatten om vårbudgeten.

Regeringen har levt upp till ramverken, enligt Borg. Politiken har varit klok och förstärkt Sveriges långsiktiga förmåga.

Få utom Sverige har kraft att stötta och skjuta till energi i nästa lågkonjunktur, anser han. Men skyddsvallarna har aldrig varit viktigare än i dag, trummar han in från start.

ANNONS
ANNONS

Regeringen lägger en bred satsning på kunskap, vilket stärker tillväxten, sammanhållningen och produktivitetsutvecklingen, fortsätter han.

– Sköt er skola och gör era läxor, är det viktigaste beskedet till unga.

Anders Borg inledde riksdagsdebatten efter lunch med en genomgång av vårpropositionen.

Vi kommer att se betydande skiljelinjer i svensk politik i dagens debatt, tror finansministern. Han ser en splittrad opposition på andra sidan, som ska bemöta Alliansens politik.

Först ut i debatten från den sidan är Socialdemokraternas Fredrik Olovsson. Han pekar på att arbetslösheten är åtta procent, väsentligt högre än när regeringen tillträdde.

– Trots det lägger Borg en budget helt utan fokus på arbetslösheten, säger Olovsson och undrar om Borg gett upp.

Olovsson framhåller också att kunskapsutvecklingen försämrats under regeringens år vid makten.

– Varför skulle vi tro på att ni klarar det de kommande fyra åren?

Olovsson talar för S eftersom partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson inte sitter i riksdagen.

Borg undrar om Socialdemokraterna inte är nöjda med de 100 miljarder som ska förstärka statens finanser de kommande åren. Sedan radar han upp de tre rödgröna partiernas olika förslag och hur de, enligt Borg, spretar.

– När ska S redovisa sin politik? säger Borg och undrar vad partiet vill med överskottsmålet.

– Finansministern kommer hit med ett budgethål med 87 miljarder kronor och så får vi höra den här föreställningen, replikerar Fredrik Olovsson och anklagar Borg för att bryta mot budgetreglerna.

Anders Borg svarar Olovsson att de offentliga finanserna förstärks med 100 miljarder de kommande åren. Sverige kommer att klara överskottsmålet, framhöll han.

Per Bolund (MP) lyfter, liksom vid partiets pressträff tidigare i dag, fram siffror från SCB som visar att arbetslösheten ökat i samtliga län utom Stockholms sedan regeringen tillträdde.

– Vad är egentligen regeringens jobbpolitik? undrar Bolund.

– Låt oss konstatera att Sverige har snabbaste sysselsättningstillväxten av jämförbara länder i EU, svarar Anders Borg.

Borg bollade sedan tillbaka frågan om hur Miljöpartiet ser på överskottsmålet och hävdade bland annat att eventuella regeringsförhandlingar med S kommer att kräva mer pengar till försvaret.

Bolund gav ett klart besked tillbaka: MP har inga planer på att ändra på överskottsmålet eller ramverket.

Sverigedemokraternas Sven-Olof Sällström sade i talarstolen att ”krona för krona-principen” inte hålls och undrar hur ytterligare utgifter för migration och EU-avgift ska finansieras. Tidigare i dag hävdade Sällström att regeringen satsar mer på migration, integration och EU-avgiften än på skolan, bland annat som en konsekvens av att Sverige som enda land ger automatiskt uppehållstillstånd från alla som söker asyl från Syrien.

Borg framhåller att det är en myndighet i Sverige som gjort bedömningen om Syrien, där det pågår ett inbördeskrig. Det är ett självklart beslut att då ta emot människor, enligt honom.

– Skiljelinjen rör inte om det är finansierat eller inte, utan om Sverige ska vara en frihamn för människor på flykt. Där har vi olika åsikter, säger Borg till Sällström som svarar att inga andra EU-länder har gett permanenta uppehållstillstånd för syrier.

Vänsterpartiets Ulla Andersson lyfter snabbt in frågan om välfärden i debatten.

Hon pekar på brister i vård, skola och omsorg och kräver stopp för vinster i välfärden.

Borg replikerar att han inte delar hennes samhällssyn och hänvisar till undersökningar som visar att svensk välfärd står sig väl i internationell jämförelse.

Borg upprepade frågan om överskottsmålet även till Vänsterpartiet:

– Om du måste välja rätt till heltid och arbetstidsförkortning mot att överge överskottsmålet – vad kommer du att välja?

Ulla Andersson tycker att Borg duckar för hennes frågor och fortsätter att pressa på med frågor om vinster i välfärden.

– Knäckebröd till förskolebarn, vinstintresset får konsekvenser, konstaterar hon.

Borg pekar på att en skiljelinje mellan denna regering och den förra är att denna faktiskt skärpt skatteregler när det gäller ränteavdrag för bland annat riskkapitalbolag. Borg kräver återigen besked från de rödgröna – denna gång om de ska lagstifta om rätt till heltid.

– När får vi ett enda besked från detta splittringsalternativ?

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS