ANNONS
ANNONS

Borg: Gör era läxor

borglaxa.jpg

Regeringen har levt upp till ramverken, enligt Borg. Politiken har varit klok och förstärkt Sveriges långsiktiga förmåga.

Få utom Sverige har kraft att stötta och skjuta till energi i nästa lågkonjunktur, anser han. Men skyddsvallarna har aldrig varit viktigare än i dag, trummar han in.

Regeringen lägger en bred satsning på kunskap, vilket stärker tillväxten, sammanhållningen och produktivitetsutvecklingen.

ANNONS
ANNONS

”Sköt er skola och gör era läxor, är det viktigaste beskedet till unga.”

Anders Borg inledde riksdagsdebatten efter lunch med en genomgång av vårpropositionen. Han upprepade vad han sade på presskonferensen tidigare i morse: att vi ser en uppgång i ekonomin om än en långsam. Riskerna kvarstår och tillväxten kan dämpas. Till det kommer en geopolitisk risk med Ukraina och Ryssland.

Vi kommer att se betydande skiljelinjer i svensk politik i dagens debatt, tror finansministern. Han ser en splittrad opposition på andra sidan, som ska bemöta Alliansens politik för sammanhållning genom drivkrafter, stabilitet och kunskap.

Först ut i debatten från den sidan är Socialdemokraternas Fredrik Olovsson. Han säger att mandatperiodens sista ekonomiska proposition något av en examensdag för Borg.

Han pekar på arbetslösheten är åtta procent, väsentligt högre än när regeringen tillträdde.

”Trots det lägger Borg en budget helt utan fokus på arbetslösheten”, säger Olovsson och undrar om Borg gett upp.

Olovsson framhåller också att kunskapsutvecklingen försämrats under regeringens år vid makten.

”Varför skulle vi tro på att ni klarar det de kommande fyra åren?”

Olovsson talar för S eftersom partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson inte sitter i riksdagen.

Borg undrade om Socialdemokraterna inte är nöjda med de 100 miljarder som ska förstärka statens finanser de kommande åren. Sedan radar han upp de tre rödgröna partiernas olika förslag och hur de, enligt Borg, spretar.

”När ska S redovisa sin politik?” säger Borg och undrar vad partiet vill med överskottsmålet.

”Finansministern kommer hit med ett budgethål med 87 miljarder kronor och så får vi höra den här föreställningen”, replikerar Fredrik Olovsson och anklagar Borg för att bryta mot budgetreglerna.

Anders Borg svarade Olovsson att de offentliga finanserna förstärks med 100 miljarder de kommande åren. Sverige kommer att klara överskottsmålet, framhöll han.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

ANNONS