ANNONS
ANNONS

Boken och debattartikeln som skakar Sverige

syc2389b.jpg

Göran Lambertz verkar inte särskilt mån om att bli omtyckt.

I boken ”Quickologi”, som ges ut på förlaget Fri tanke, presenterar han över 100 så kallade bevis och ”unika omständigheter” som binder Sture Bergwall (f.d. Thomas Quick) till de åtta mord han nyligen friats för.

Enligt Lambertz har ett antal journalister och jurister medvetet fört svenska folket bakom ljuset,.

ANNONS
ANNONS

Sverige har utsatts för en villfarelse av större mått än på länge. Låt oss dra lärdom av det och hantera det inträffade på ett värdigt och moget sätt”, skriver Lambertz på SvD Brännpunkt och fortsätter alltså trots frikännandet att hävda att Bergwall är skyldig.

Marianne Lundius, högsta domstolens ordförande, menar att Lambertz skadar förtroendet för Sveriges domstolar. Hon får medhåll av Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet.

Det är väldigt olämpligt av ett sittande justitieråd att ge uttryck för en så närmast illojal syn på den svenska rättsordningen”, säger hon till SvD.

Aftonbladets Oisín Cantwell är inne på samma linje.

Detta är en djupt problematisk bok. Vi har ett justitieråd i högsta domstolen som rycker på axlarna åt den grundläggande principen att en frikänd person ska betraktas som oskyldig. Ett justitieråd som i flera år nu har tjatat om att bevisningen var fullt tillräcklig, vilket bara är ett annat sätt att säga att Bergwall mördade åtta personer”, skriver han i tidningen.

Lambertz får också hård kritik för sin sågning av Hannes Råstam, som avled i cancer 2012.

”Han visste att hans tid var utmätt, cancern växte i hans kropp. Kan han ha tänkt att ’nu ska jag dra på så mycket jag kan, så får vi se hur långt det bär, hur mycket mitt kära Sverige klarar av att hantera’?”, spekulerar Lambertz vilt i nya boken.

Familjen har tagit mycket illa vid sig och öppnar för en stämning om förtal.

Boken var min pappas livsverk och att han skulle ha påskyndat den på grund av sin sjukdom är rent ut sagt skitsnack. Att uttrycka sig så om en avliden människa som gått bort i cancer är helt galet. Det är väldigt fegt att uttala sig om pappa när han inte kan försvara sig”, säger dottern Amanda Sommarström, 24, till Expressen.

LÄS MER: ”Quickärendet är en stor villfarelse” (Göran Lambertz, SvD) »

LÄS MER: GW Persson: Det han säger är grovt förtal (DN) »

KOMMENTAR: Visar hur galna tankarna kan bli i en sluten grupp (Stefan Lisinski, DN) »

KOMMENTAR: Lambertz skadar vårt rättsväsende (Oisín  Cantwell, Aftonbladet) »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS