ANNONS
ANNONS

Björklund vill möta rysshot med missiler

På nyårsafton varnade ÖB Sverker Göranson för att Sverige bara kan stå emot ett angrepp i ungefär en vecka.

Sedan dess har försvaret debatterats flitigt. FP-ledaren Jan Björklund menar nu att Rysslands upprustning tvingar Sverige att fördubbla sin armé. Han vill dessutom ha tillbaka ett mobiliseringsförsvar och köpa in Patriotmissiler mot angrepp.

”Jag vill inte säga att Ryssland är ett hot i dag, men för första gången sedan kalla kriget genomför ryssarna en kraftig upprustning. En isolerad framstöt mot Sverige är orealistisk, men i ett upphetsat läge kan Sverige och svenskt territorium beröras”, säger Jan Björklund till Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

”Vi har sänkt vår nationella försvarsförmåga under 20 års tid. /…/ Nu är det dags för självkritik och omtänkande. Vi behöver en starkare nationell försvarsförmåga”, säger Björklund.

Folkpartiet vill inte ha tillbaka den allmänna värnplikten utan talar om ”en mindre kärna av heltidsanställda soldater och en ganska stor numerär av reservister som kan mobiliseras vid höjd beredskap”.

Detta skulle bli mer kostnadseffektivt, menar Jan Björklund. Dagens organisation är för dyr trots att enheterna är för få, säger FP-ledaren till SvD.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS