ANNONS
ANNONS

”Avgå, Stefan Löfven!”

ta13c5d5.jpg

Sverige har de senaste 200 åren utvecklat sitt statsskick ”från kungligt envälde till en demokratisk rättsordning”, skriver Björn Hasselgren.

Landets politiska system har de senaste månaderna visat sig vara svagare än någon kunnat ana.

KTH-forskaren lägger en stor del av skulden på statsminister Stefan Löfven.

ANNONS
ANNONS

”På ett par månader har Sverige gått från ordinarie val, en snabb regeringsbildning med omdiskuterade roller för avgående och tillträdande talmän i riksdagen, en ovanligt svag start för den nya regeringen med skiftande besked i flera centrala frågor på kort tid”, skriver Hasselgren i Dagens Industri.

”Vi har snabbt fått vänja oss vid en statsminister som kommer med dagsaktuella utspel i centrala statsrättsliga spörsmål. Väljarnas röster avgivna i ordinarie val ska respekteras i det längsta. Endast i yttersta nödfall ska extraval utlysas”, fortsätter han.

Hasselgren är kritisk till Decemberöverens kommelsen, som han kallar för ett ”hastverk”. I krislägen är det extra viktigt, skriver han, att alla inblandade följer det regelverk som har ställts upp för hantering av just svåra situationer.

Regeringsformens bestämmelser bör enligt forskaren följas och politikerna ska inte ägna sin tid åt att skapa andra regler som man snabbt sätter samman.

”Vill statsministern undvika att ge initiativet till partier i det politiska fältets ytterkanter bör han självmant avgå. Decemberöverens kommelsen bör samtidigt lämnas därhän, innan den leder till mer skada för vårt statsskick och dess grunder”, avslutar han.

LÄS MER: ”En av de främsta bristerna med vår regeringsform” (debattartikel, Dagens Industri) »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS