ANNONS
ANNONS

Åsbrink och Feldt kräver ny reform: ”Ett lappverk”

I början av 1990-talet drev Kjell-Olof Feldt igenom en skattereform som på många sätt var kontroversiell bland partikamrater, men som enligt dåvarande finansministern var nödvändig för att få bukt på de problem som uppstått i och med avregleringen av kreditmarknaden. Reformen innehöll bland annat sänkning av marginalskatten och införande av en enhetlig skattesats.

23 år efter ”århundradets skattereform” har över 500 ändringar gjorts i skattesystemet, skriver de elva artikelförfattarna i Dagens Nyheter, soim inkluderar bland annat industrilegendaren Rune Andersson, ekonomiprofessor Lars Calmfors och Ann Öberg, chefekonom Svenskt näringsliv.

En reform skulle bland annat syfta till att minska skillnaderna i skatt på inkomst av tjänst respektive kapital samt att återinföra en enhetlig momsnivå. Den extra statsskatten på de allra högsta inkomsterna, värnskatten, bör enligt debattörerna avskaffas.

ANNONS
ANNONS

De elva efterlyser också en effektiv fastighetsbeskattning och sänkta skatter för nystartade företag.

”Frågan är inte om det behövs en ny skattereform utan hur en sådan reform ska se ut”, skriver de i Dagens Nyheter.

De elva publicerar i dag en antologi i ämnet kallad ”En skattereform för 2000-talet – elva röster om hur Sverige får ett bättre skattesystem”.

LÄS MER: ”Skattesystemet ett lappverk – en ny stor reform behövs” (DN Debatt) »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS