ANNONS
ANNONS

Åsa Romson gjorde bort sig helt i SVT: ”Det är absurt”

ta55b92a.jpg

”Vi håller på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz.”

Ja, miljöminister Åsa Romson (MP) väcker starka reaktioner efter sin enligt många mycket magstarka jämförelse under söndagskvällens partiledardebatt i ”SVT Agenda”.

”Jag undrar om Åsa Romson verkligen vet vad Auschwitz verkligen var och verkligen stod för? Plågsamt att ens behöva fråga”, skriver förre utrikesministern Carl Bildt (M) på Twitter.

ANNONS
ANNONS

”Döden på Medelhavet är en skam för Europa. Men jämförelsen med Auschwitz fullständigt fel. Så tondövt”, skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski Twitter.

Det industriella mördandet som nazisterna genomförde under förintelsen går inte att relativisera.  Med en extremhöger på frammarsch i Europa får man inte göra en sådan jämförelse. Det är okunnigt och absurt”, säger Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska Centralrådet i Sverige, till Aftonbladet.

Jan Björklund (FP) kallar uttalandet för ”djupt osmakligt” medan Annie Lööf (C) kallar det för ”väldigt magstarkt”. Även statsminister Stefan Löfven (S) och V-ledaren Jonas Sjöstedt är efter programmet kritiska.

Romson förklarar det hela med att hon använde ett ”kraftuttryck” och att dessa inte alltid ”landar rätt”. Hon tycker absolut inte att hon gjort bort sig.

”Jag beklagar att en del möjligen kan missförstå det”, säger hon till Expressen.

Men när hon till slut bad om ursäkt på riktigt lyckades Romson trampa i klaveret på nytt.

”Jag är den första att be om ursäkt om det är någon av de grupper….. Hitlers brott mot judarna, mot zigenarna, mot homosexuella och Hitlers brott i gaskamrarna står helt för sig själv”, sade hon, enligt SvD.

I både SVT:s och Expressens tv-sändningar använde miljöministern ordet ”zigenare” – ett uttryck som sedan flera år anses både kränkande och förnedrande.

”Hon har förnedrat hela den romska nationen och speciellt de romska barnen och ungdomar som kämpar för att ha en fördomsfri vardag”, säger Emir Selimi. ordförande i Unga Romer, till Aftonbladet.

KOMMENTAR: Rädda oss från Åsa Romson (ledare, Expressen) »

 
ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS