ANNONS
ANNONS

Årtiondets sågning: Löfven totalt förintad i tung artikel

ta00e343.jpg

Ord och inga visor. Spar inte på krutet. Tar heder och ära av. 

Ja, allt detta och lite till skulle kunna användas för att beskriva fredagens debattartikel i DI, signerad OMX-börsens grundare Olof Stenhammar. Faktum är att detta kan vara bland det hårdaste som någon skrivit på debattplats på 2000-talet. Bland borgerliga anhängare i näringslivet talas det redan om ”en klassiker”…

Som ”entreprenör, företagsbyggare och anhängare av demokratiska värden” känner han redan stor oro – trots att det bara gått en dryg månad sedan regeringsskiftet.

ANNONS
ANNONS

Stenhammar säger sig visserligen vara luttrad när det gäller svikna vallöften från landets politiker.

”Men Stefan Löfvens första månad måste vara något av ett svenskt rekord”, skriver han i tidningen. 

Han reagerar mycket starkt på att det i politikens värld, till skillnad från inom näringslivet, inte finns något sätt för medborgarna att anmäla och utkräva ansvar för vilseledande marknadsföring i en valrörelse.

”Vi väljare kan naturligtvis vart fjärde år utdela vårt straff. Fyra år är en lång tid, särskilt som löftesbrytarna får fortsätta härja fritt under tiden”, skriver entreprenören syrligt.

Olof Stenhammar kallar Stefan Löfvens första månad som statsminister för ”katastrofal”.

”Hur många vallöften kan man bryta och vilka koalitioner kan man forma utan hänsyn till valresultatet och därmed utan hänsyn till demokratins grundläggande principer?” frågar han sig och tillägger att trots att Vänsterpartiet bara fick 5,7 procent av rösterna i valet, kunde partiledaren Jonas Sjöstedt inom loppet av bara några dagar köra över statsministern totalt om vinster i välfärden. 

Stenhammar konstaterar att samma sak gäller svikna vallöften kring Bromma flygplats och Förbifart Stockholm. Trots att MP gick till val på en nedläggning av båda så minskade stödet för partiet med 0,4 procentenheter till 6,8 procent jämfört med föregående val. Att Stefan Löfven ändå väljer att lägga sig platt för Åsa RomsonGustav Fridolin och Jonas Sjöstedt – trots att 87,5 procent av Sveriges väljare inte röstade på partier som vill lägga ned Bromma och stoppa Förbifarten – är enligt Olof Stenhammar sensationellt.

Han skriver vidare i sin debattartikel, att han tidigare sett Stefan Löfven som en ”stark person med egna åsikter och stor integritet” samt en ”duktig och hård förhandlare”.

”Vart tog den mannen vägen? /…/ Frågan smyger sig på: är detta den svagaste statsminister Sverige haft?” skriver Olof Stenhammar.

”Att han ger sig i de nationella rågorna är en sak. Men det skrämmer mig – för det kan få ännu större konsekvenser – om vår främsta politiska företrädare skulle visa sig lika svag på den internationella arenan. Då kan det verkligen stå oss dyrt”, avslutar han.

LÄS HELA ARTIKELN: ”Löfvens första månad har varit katastrofal” (Olof Stenhammar, DI Debatt) »

KRITIKEN MOT REGERINGEN I SAMMANDRAG:

Göran Persson (fd statsminister, S): ” Håll tassarna borta” »

Sverker Martin-Löf (styrelseproffs): ”Sorgligt att se” »

Sven-Erik Österberg (landshövding i Norrbotten, S): ”Väldigt, väldigt sorgligt” »

Börje Ekholm (vd Investor): ”Osäkerhet är aldrig bra för företagen och företagens investeringar” »

Björn Rosengren (fd näringsminister, S):  ”Det är onödigt stora kostnader för att tillfredsställa en, som jag tycker, icke rationell uppfattning om Stockholm och Stockholmstrafiken” »

Johan Karlström (vd Skanska):  ”Jag tycker att det helt enkelt är förskräckligt” »

Karl-Petter Thorwaldsson (ordförande, LO): ”Ambitionsnivån är alldeles för låg för att nå de mål regeringen rimligen har” »

Maria Rankka (vd Stockholms Handelskammare):  ”Den politik man nu bedriver går att likna med när Gudrun Schyman eldade upp tusenlappar i Almedalen” »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS