ANNONS
ANNONS

20.000 i hämndaktion mot vd: ”Det är payback time”

rickard.jpg

Ägarna till hamburgerkedjan Max har hamnat i rejält politiskt blåsväder.

Snart 20.000 personer anslutit sig till Facebooksidan ”Vi som bojkottar Max” som ett direkt svar på det månadsbrev som skickats ut av bröderna Richard och Christoffer Bergfors.

”Om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer att få stora konsekvenser för vår tillväxt” skriver duon.

ANNONS
ANNONS

Jouni Salonen, ombudsman vid Hotell- och restaurangfacket i Luleå, är rejält förbaskad.

”Att tycka till om vad de anställda ska rösta på ingår inte i arbetsgivarens roll. Det har inte förekommit i Sverige, i alla fall inte de senaste årtioderna”, säger han till Sveriges Radio.

Salonen tror att företagsledningen vill stötta den styrande regeringen som gynnat branschen med sänkt restaurangmoms.

”Lite konspiratorisk är jag. Branschen har ju erhållit relativt kraftigt stöd från samhället de sista åren. Det känns lite som att det är ”payback time””, säger han till Sveriges Radio.

Journalisträven K-G Bergström, som är politisk kommentator i tidningen Expressen, tycker inte att Max vd uppmanar sina anställda att rösta borgerligt. Däremot, menar han, är arbetsgivare och direktörer är ”inte sällan lite naiva i politiska frågor”.

”Det minst sagt lätt aningslösa är att Max-ledningen i sak skriver till sina anställda att hamburgerbranschen är helt beroende av statliga subventioner. För halverad restaurangmoms och sänkta arbetsgivaravgifter får väl ändå betraktas som subventioner. Det innebär ju att statskassan avstår ett antal miljarder kronor till en bransch som borde klara sig på egen hand. Och som gjort det förut”, skriver K-G Bergström i sin kommentar.

Vad tycker du själv?

År reaktionen på Facebook befogad?

Delta i omröstningen och tyck till i kommentarsfältet nedan.

Enligt Rickard Bergfors handlar det inte om politik utan om sakfrågan. Så här skriver han i en kommentar på bolagets hemsida:

”Inget kunde vara mig mer främmande än att försöka påverka medarbetarna politiskt. Jag kommer att fortsätta att vara oroad av innebörden av de två förslagen. Mitt engagemang för att skapa jobb är och förblir bestående. Jag tycker att det är viktigt att informera vår personal om frågor som berör vår bransch.

Först och främst vill jag säga att Max är helt opolitiska. Men jag, liksom mina branschkollegor, måste arbeta för våra branschfrågor.

Max är ett öppet företag som bejakar mångfald, både när det gäller våra anställdas bakgrund och politiska ståndpunkter. Jag är uppriktigt oroad av följderna av höjda kostnader för att anställa och av höjd restaurangmoms.Jag hoppas att man tänker om här. Och främst hoppas jag på att dessa två frågor dras tillbaka före valet så det inte ens blir några valfrågor över huvud taget.”

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS