ANNONS
ANNONS

Svenska ”Tesla-utmanaren” bygger fabrik i Kina

Elbilsbolaget Nevs bekräftar att man tänker bygga en andra bilfabrik i Kina i Shanghai men tillägger att det inte innebär ett hot mot biltillverkningen i Trollhättan. Arkivbild: Nevs grundare Kai Johan Jiang under en pressträff på fabriken i Trollhättan. (Foto: TT)

Elbilsbolaget Nevs bekräftar att man tänker bygga en andra bilfabrik i Kina i Shanghai men tillägger att det inte innebär ett hot mot biltillverkningen i Trollhättan.

Planen är fortfarande att ha tillverkning i Trollhättan, enligt Nevs huvudägare Kai Johan Jiang.

”Absolut. Det är inte bara vår dröm, utan vår plan och det så fort det bara går. Det är viktigt att vi producerar bilar i Trollhättan”, säger han till Ekot.

ANNONS
ANNONS

För finansieringen av produktionen i Trollhättan står inte Nevs utan bolagets nya kinesiska investerare, GSR Capital.

”GSR är den största finansiären och kommunen kommer hjälpa till med en del lån och sedan är det banker också”, sade Kai Johan Jiang.

Dagens PS motorexpert, Håkan Nilsson, tror inte mycket på det som NEVS utlovar. ”Vi har hört detta förut och inget har hänt. Varför skulle NEVS vilja producera bilar i Trollhättan till en betydligt högre kostnad när man bygger en stor och modern fabrik i Kina som har låga produktionskostnader?”

Vad angår fabriken i Shanghai kommer den att kosta cirka fem miljarder kronor. Byggnationen av den drar igång i juni och när den är färdigställd kommer den att ha en årlig produktionskapacitet på 200.000 bilar.

Nevs köpte Saabs konkursbo för sex år. I Kina har man redan en fabrik under tillverkning, vilket betyder att man totalt kommer att ha tre när även den i Shanghai är klar. Nevs har ännu inte sålt en enda elbil.

LÄS ÄVEN: Drömmen i kras – Nevs mister miljardaffären [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Svenska elbilsbolaget Nevs planerar Kina-fabrik [Dagens PS] >

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS