ANNONS

Tunga experter dömer ut Spotify

Spotify riskerar att gå i konkurs om inte problemen löses snarast, menar flera branschexperter. På bild: vd Daniel Ek. (Foto: TT)

DagensPS.se skrev nyligen om att svenska musikströmningstjänsten Spotify skjuter upp börsplanerna på obestämd framtid. Något som technyhetssajten Breakit konstaterade kommer att kosta bolaget nära en halv miljard kronor per halvår om man inte lyckas omförhandla lånevillkoren hos riskkapitalbolagen.

ANNONS
ANNONS

Men att miljardlånet tickar pengar är långt ifrån vd Daniel Eks enda huvudvärk. Nu höjs fler tunga röster i branschen som menar att Spotifys tid är räknad om man inte agerar. Snabbt.

Veckans Affärer, som bland annat citerar källor till amerikanska Techcrunch, skriver att ödesfrågan är om den svenska superstartupen lyckas skriva nya avtal med musikägarna Universal, Sony och Warner. Spotify blöder nämligen kraftigt: bolaget går inte med vinst och har aldrig gjort. Del i ekvationen är de 5 miljarder dollar man betalat i royalties sedan starten 2006 till branschjättarna.

”De växer snabbt men deras underliggande finanser är ruttna. För tre till fem år sedan kunde du ha fixat en notering enbart baserad på användartillväxt och framtidsutsikter”, säger källor med insyn, till Techcrunch enligt VA.

Att Spotify vill sänka royalty-betalningarna till skivbolagen lär dock mötas av starkt motstånd från artisterna som redan i dag är missnöjda. Och även om vissa branschbedömare påpekar att den senarelagda börsintroduktionen kan gynna Spotify som då får tid att bygga upp kassan och trimma affärsmodellen konstaterar både brittiska BBC och musiktidningen Billboard att framtiden är mörk om man inte löser problemen snarast.

”Det är med andra ord bråttom att öka marginalerna – riktigt bråttom”, skriver VA.

MISSA INTE: Ska Spotify säljas? ”Kan chocka Europa 2017” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Spotify erbjuder Obama nytt toppjobb [DagensPS.se] >

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS