ANNONS

Prischock på prylar väntar konsumenter

Chockpriser stundar på vitvaror och andra elektronikprylar. (Foto: TT / montage)

Den 1 april införs en miljöskatt på vitvaror och hemelektronik.

ANNONS
ANNONS

Det har regeringen klubbat och för dig som konsument innebär det högre priser på exempelvis tvättmaskin och dator.

En dator med skärm kan bli 800 kronor dyrare, berättar Dina Pengar i Expressen och konstaterar att prislappen på en tvättmaskin kan gå upp 400 kronor.

Skatten är 8 kronor per kilo för vitvaror och 120 kronor per kilo för övrig elektronik – exklusive moms – med ett tak på 320 kronor per vara, framgår det.

Ett hemmabiosystem (tv, ljud–anläggning och Blu-ray–spelare) kan bli runt 1.200 kronor dyrare. En spelkonsol kan komma att öka cirka 400 kronor i pris, enligt Dina Pengar som hänvisar till Elektronikbranschens sajt Kemikalieskatten, som är motståndare till regeringens miljöskatt.

”Konsumenterna kommer att få betala mer för samma produkter som de köpte i går”, säger Klas Elm, vd på branschorganisation Elektronikbranschen, till tidningen, som uppger att verkningarna av den nya miljöskatten blir kännbar för konsumenterna från den 1 juli.

Det är då skatten i praktiken börjar tas ut på alla produkter som säljs.

Klas Elm är kritisk mot den nya skatten och har svårt att se att det ger positiva effekter på miljön. Han anser enligt Dina Pengar att det hade varit bättre med ett förbud mot de värsta kemikalierna i EU.

De höjda priser som nämns i artikeln på vitvaror och elektronikprylar är bara en uppskattning – det är butikerna själva som sätter priserna och därför kan det även bli dyrare än vad företrädarna för Elektronikbranschen kalkylerar med.

Naturskyddsföreningen välkomnar miljöskatten och menar att det är ”ett bra steg för att använda ekonomiska styrmedel för att minska användningen av farliga kemikalier och bidra till skyddet av människors hälsa och miljön”.

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS