ANNONS
ANNONS

Mystisk man kontrollerar shopping i butik

sx21b04f.jpg

Tjänsten kallas ”mystery shopping” och har blivit en lönsam historia för det familjeägda säkerhets- och undersökningsföretaget Precont, skriver Dagens Industri.

Det handlar alltså om civila kontrolltjänster, där Preconts konsulter besöker butiker, hotell och restauranger anonymt med syftet att avslöja internt svinn.

Bland kunderna märks Svenska Spel, ATG och Ica.

ANNONS
ANNONS

”Man tänker kanske att det handlar om småpengar. Men om en bartender bjuder bort varor för 500 kronor om dagen blir det stora summor på ett par år”, säger företagets vd Robert Malmqvist till DI.

Faktum är att mer än hälften av allt svinn är internt. Exempelvis ”falska återköp” är enligt Precont ett vanligt knep i handeln som orsakar internt svinn, liksom ”bjudningar” och ”kompisköp”. 

”Det är ett väldigt stort problem för många företag”, säger Robert Malmqvist, som äger halva företaget tillsammans med sin bror Peter Malmqvist.

Precont har kvalat in till den exklusiva listan över Sveriges superföretag, där ca 0,1% av Sveriges aktiebolag återfinns. Svårast är att kontrollera nattklubbar, då det gäller att spela att man är där och festar.

”Ibland måste man ha kavaj på sig, ibland gäller det att vara orakad. Det handlar om att smälta in i miljön”, säger Malmqvist till tidningen.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS