ANNONS
ANNONS

Spionskräcken kvar i USA – mobilanvändare varnas

FBI och CIA med flera underrättelseorganisationer varnar mobilanvändare i USA för Huawei, som enligt de amerikanska myndigheterna ägnar sig åt spionage för den kinesiska arméns räkning. (Foto: TT)

”Vi är djupt bekymrade över riskerna med att tillåta företag eller organisationer, som kontrolleras av utländska regeringar som inte delar våra värderingar, att få inflytande över vårt telekommunikationssystem”, säger FBI:s chef Chris Wray.

Han gjorde uttalandet inför den amerikanska senatens säkerhetskommitté, rapporterar Di.se, som uppger att flera amerikanska underrättelseorganisationer, däribland FBI och CIA, varnar för mobiltelefoner från kinesiska Huawei, vilket inte är första gången – Dagens PS har tidigare berättat om detta.

Enligt de amerikanska underrättelseorganisationerna spionerar Huawei på uppdrag av Kinas armé och mobiljättens nätverksamhet är sedan tidigare blockerad i USA av den anledningen.

ANNONS
ANNONS

Förra månaden stoppades även AT&T från en tidigare aviserad lansering av Huaweis Mate 10 Pro – bakgrunden var enligt Di krav från en amerikansk kongressman.

De amerikanska underrättelseorganisationerna varnar nu medborgarna för att använda produkter från Huawei och företagets kinesiska kollega ZTE.

FBI:s chef Chris Wray menar att Huawei utgör flera hot mot landets säkerhet.

”Det ger möjlighet att utöva påtryckning eller kontroll över vår telekominfrastruktur. Det ger möjlighet att illvilligt modifiera eller stjäla information. Det ger möjlighet att utföra spionage”, hävdar han, enligt Di-artikeln.

Joe Kelly, global informationschef för det Shenzhenbaserade bolaget, har tidigare sagt till tidningen att Huawei varit föremål för spionanklagelser från USA i över ett decennium – men ännu har inga bevis för påståendena lagts fram, konstaterar Kelly.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS