ANNONS
ANNONS

Rötmånaden är här – så undviker du dålig mat

Sol och mat är inte den bästa kombinationen (Foto: TT)

 

Med en sommar av tropisk värme och hög luftfuktighet kom nog rötmånaden tidigare än väntat och ser ut att hålla i sig längre än vanligt. En svår period då mat snabbt blir dålig och hamnar i soporna. Amelia tipsar om hur du får maten att hålla sig ätbar längre.

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

ANNONS
ANNONS

De flesta livsmedel klarar sig betydligt sämre i värme och särskilt under direkt solljus. Med solens starka strålar och höga temperaturer går det snabbare än vad man kan tro, innan bakterier börjar utvecklas. Speciellt känsligt är kött, kokta grönsaker och spannmål men även en del frukter.

Tillredd mat som står framme i rumstemperatur klarar sig oftast i ett par timmar innan den blir dålig. Men så fort värmen stiger över 30 grader går processen mycket snabbare — då handlar det om en timme innan maten kan göra dig sjuk.

Därför är det extra viktigt att ta hand om din mat. Här är de bästa knepen:

1. Ställ ut maten precis när den ska ätas och i skuggan. Undvik det direkta solljuset.

2. Har du förberett en sallad eller kött inför kvällens middag? Förvara det i kylskåpet så länge du kan innan det ska grillas eller serveras.

3. Vänta med att skölja frukt och grönt till när det ska ätas. Fukten gör nämligen att frukten möglar snabbare.

4. Tvätta händerna ofta, för att undvika att bakterier sprids.

5. Duka inte upp en hel frukost på balkongen. En dålig filmjölk kan snabbt förstöra njutningen.

6. Frys in livsmedel som inte klarar sig längre än en dag. Nybakat bröd eller om du råkat köpa för många bananer som börjat bli bruna.

KÄLLA: Rötmånaden är här — 6 knep för att maten ska hålla längre [Amelia] >

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

ANNONS