ANNONS
ANNONS

Lev tio år längre på trendig diet

Still going strong. 105-årige cyklisten Robert Marchand satte på nytt ett världsrekord i Paris i fjol i åldersklassen 105+. (Foto: TT)

Till och med forskarna är tagna på sängen över resultatet från försöken med den nya, feta dieten.

Tidningen Må Bra berättar om dieten, som består av ketogen kost och liknar en strikt LCHF-diet, framgår det.

Enligt ny forskning, som tidningen hänvisar till, kan den ketogena dieten förlänga livet med tio år.

ANNONS
ANNONS

Dieten beskrivs i artikeln som ”rik på fetter medan intaget av kolhydrater och protein är kraftig reducerat”, den liknas alltså med LCHF men uppges vara en extrem variant av den sistnämnda. Ketogen kost sägs också vara poppis bland personer som tränar mycket då fettförbränningen är hög i början.

Må Bra berättar att ketogen diet visat sig ha effekt hos barn med svår epilepsi, viss forskning pekar också på att den kan vara effektiv mot exempelvis alzheimers och Parkinsons sjukdom.

Och som inte det räckte kan dieten alltså ha en livsförlängande effekt.

”Vi förvände oss några förändringar men jag var imponerad av storleken av våra observationer – en ökning på 13 procent i medellivslängd för möss som åt en diet hög på fetter jämfört med en diet hög på kolhydrater. I människoår innebär det sju till tio år. Men lika viktigt: Mössen bibehöll sin hälsa senare i livet”, säger Jon Ramsey, dietist vid UC Davis School of Veterinary Medicine och förklarar att han är överraskad av resultatet.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS