ANNONS
ANNONS

Svenskbolaget siktar på börsen och miljardvinst

På bild: 2015 delade Kronprinsessan Victoria ut priset Export Hermes till Välinge Inovation AB:s grundare Darko Pervan under Stockholms Handelskammares World Trade day på Grand Hotel. (Foto: TT)

Efter måndagens jätteaffär tar det skånska golvföretaget Välinge sikte på en börsnotering, enligt vd Darko Perván. 

Det när man uppnått full produktion av nya produkten Woodura.

För Dagens industri uppgav Välinge-chefen att det kan bli aktuellt om två till tre år. Då ska även den årliga lönsamheten ha stigit till ungefär en miljard kronor.

ANNONS
ANNONS

I samband med noteringen kommer man sikta på att ge Välinge ett börsvärde på minst 20 miljarder kronor.

”Vi tänker inte notera ett bolag med denna jättestora potential, som inte får ett rimligt värde bara för att den i huvudsak ser ut som stora investeringar i anläggningar och ännu inte har nått fullskalig produktion”, säger Darko Perván.

Välinge siktar under 2018 på att bygga en ny fabrik i Viken utanför Helsingborg, samtidigt som man storsatsar med att bygga ut kapaciteten för råvaruproduktion vid en annan i Kroatien. Målet är att inom fem till tio år ha en årlig produktion av 100 miljoner kvadratmeter av Woodura.

”Vid en börsnotering bör vi ha förverkligat en produktion på 15 till 20 miljoner kvadratmeter, men då har vi ändå bara krafsat på ytan. Vi tror att koncernen har en potential att producera 100 miljoner kvadratmeter om året. I det läget kan det vara bra att fortsätta tillväxten inom ramen för ett börsbolag”, säger Darko Perván.

Han tillade att Välinge i samband med noteringen kan komma att köra med en parallell notering i Sverige och USA.

”Naturligtvis skulle det bli en notering i Sverige, men det är även möjligt att vi noteras i USA eller Kina”.

Under måndagen blev det känt att Legofamiljen Kirkbi tar över KKR:s stora minoritetspost på 49,8 procent i Välinge, vilket Dagens PS rapporterade om. Majoritetsägare är Darko Perván vars innehav förblir orört.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS