ANNONS
ANNONS

Svensk bygger Asiens vassaste stridsbåt

Entreprenören John Lundin, 41, på Java leder bygget av Asiens modernaste stridsbåt, som beställts av Indonesiens marina specialstyrkor. Missilfartyget är en 63 meter lång trimaran och den största flerskrovsbåt som har byggts i kolfiberteknik, skriver tidningen.

John Lundins far grundade Swedeship som bland annat drev Gotlandsvarvet och Djupviks varv. Nu har hans son fört traditionen vidare. Drömmen var att ha ett eget båtvarv men John och hans fru Lizza Lundin tvingades på 90-talet att börja med en möbelindustri för att, som svensken uttrycker det, ”lära sig affärssystemet här själv och inte bara bli beroende av advokater och konsulter”.

”Språket är inte det svåraste här utan det är kulturen som verkligen skiljer sig mycket från Sverige”, säger Lundin i intervjun.

ANNONS
ANNONS

Båtbyggandet har han dock som sagt i blodet.

”Min familj hade byggt mer än 200 patrullbåtar till Sverige och andra skandinaviska länder plus ett liknande antal fritidsbåtar”, säger Lundin i en tidigare intervju med nättidningen ScandAsia.com.

Med en svärfar som var officer fick det nya båtföretaget PT Lundin Industry Invest (North Sea Boats), som startades 2003, fick snabbt in en fot i det militära. Lizza är den som i dag sköter marknadsföringen och de livsnödvändiga politiska kontakterna.

”Självklart hade jag patrullbåtar i huvudet men vi började med svenskdesignade sportfiskebåtar i fiberglas”, berättar John för ScandAsia.com.

Varvschefen Simon Miller, som tidigare bland annat byggt oligarken Roman Abramovitjs lyxyacht Eclipse, beskriver arbetet med det nya stridsfartyget som ”Formel 1-racingteknik för båtar”.

”Fartyget är extremt ovanligt och blir en väckarklocka för amerikanerna när vi sätter det i vattnet. Och jag älskar att vara med och utveckla projektet, det mest spännande jag varit med om”, säger Miller till SvD.

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, prylar, resor, it, media, reklam, karriär och börs. Klicka här för mer information!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS