Dagens PS

Småföretagare dagens stora budgetvinnare

Magdalena Andersson är Sveriges mäktigaste kvinna i näringslivet, enligt Dagens Industri. (Foto: TT)
Magdalena Andersson är Sveriges mäktigaste kvinna i näringslivet, enligt Dagens Industri. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 apr. 2019Publicerad: 10 apr. 2019

Småföretagarna får en rad skattelättnader. Här är alla punkterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I den tilläggsbudget som regeringen lagt fram på onsdagsmorgonen finns en rad skattemässiga fördelar för landets småföretagare.

Dagens Industri har gjort en sammanställning, bland annat får småföretagare förlängd rabatt i samband med anställning av sin första medarbetare. För sommarjobbare under 18 år och nyanlända är arbetsgivaravgifterna lägre första året och enligt Di kan nedskrivningen bli 63.630 kronor för ett helt år.

Därutöver utökas det så kallade växa-stödet till att gälla två år i stället för ett. Reformen väntas kosta staten 110 miljoner kronor i år och 210 miljoner kronor 2020.

Momsen har sänkts för så kallad naturturism, det skedde redan 1 januari 2018, och regeringen avvisar nu kraven som höjts på att momsen på området ska höjas från 6 till 25 procent.

Taket på rutavdraget höjs till 50.000 kronor, det stod klart redan i M:s och KD:s budget, och nu framgår det att rutavdraget kan komma att omfatta fler tjänster, skriver Di och nämner trädgårdsplantering, klädtvätt och tillsyn av hemmet när ägarna är borta. Taket kan dessutom höjas ännu mer för äldre.

Almega har räknat ut, enligt Di, att rut-sektorn genererade 30.000 jobb 2007-2017 medan en inbromsning skedde året innan när avdraget halverades.

I den nu aktuella regeringens ekonomiska vårproposition, som du kan ladda ner här (pdf), nämns inte vinstbegränsningar för privata välfärdsföretag. Ämnet har som bekant varit hett debatterat. Men i januariöverenskommelse mellan S, MP, C och L var löftet att inte driva förslaget om ett vinstförbud, och det verkar nu ha infriats i vårändringsbudgeten.

Vid halvårsskiftet sjösätter regeringen en efterlängtad 3:12-reform; straffskatten vid generationsskiften försvinner, det blir inga extra avgifter för företagare som säljer sitt bolag inom familjen.

ANNONS

Di uppger att denna reform beräknas kosta statskassan 160 miljoner kronor.

Däremot vill regeringen nu sätta stopp för det här, Dagens Industri berättar:

“Företagare som driver fler än ett bolag som omfattas av 3:12-reglerna, kan ta ut lågbeskattad utdelning i vart och ett av företagen. Den möjligheten sätter regeringen nu stopp för. Från den 1 juli ska det inte gå att öka utdelningsutrymmet genom att bedriva likartad verksamhet i flera bolag.”

Läs även: Finansjätte varnar för dumsnål politik  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS