ANNONS
ANNONS

Satsade på sin livsdröm – behöll jobbet på halvtid

MagnusJ.jpg

Efter tjugo års karriär inom läkemedelsbranschen tog civilingenjören Magnus Jahnsson till slut steget ut för att satsa på sin passion – att skriva thrillers i läkemedelsmiljö.

I samband med finanskrisen fick han plötsligt möjlighet att gå ned till 80 procent och samtidigt behålla 90 procent av sin lön. På så sätt kunde Magnus ägna en hel dag i veckan åt sitt skrivande. Samtidigt ville han mer och funderade på hur han skulle gå vidare.

Lösningen blev att gå ned på 60 procent, där måndagar och tisdagar öronmärks till skrivandet. Resten av veckan går han till jobbet som vanligt som regulatoriskt ansvarig på läkemedelsbolaget Pharmadule.

ANNONS
ANNONS

”Det finns många fördelar  med detta upplägget. Jag är inte en ensamvarg som vill sitta och skriva hela dagarna och ha mitt enda umgänge på Facebook. På det andra jobbet får jag mitt sociala lystmäte tillfredställt, jag lunchar och fikar med kollegor, jag får resa runt i världen, träffa intressanta människor och se intressanta platser”, säger Magnus.

LYSSNA OCH LÄS MER: Han har insyn i skum medicinbransch (P4 Extra) »

LÄS MER: Konsten att behålla jobbet och samtidigt förverkliga sin dröm (Allt om skrivande) »

Nyligen släppte han sin andra ”pillerthriller” med namnet heter ”Värdet av ett liv”. Boken handlar om etik och moral i livet generellt och speciellt i läkemedelsbranschen.

Handlingen kretsar runt ett nytt läkemedel, Malovir, som i normalfallet är en extra bra bromsmedicin mot hiv, men som också i sällsynta fall verkar accelerera sjukdomsförloppet.

Magnus Jahnsson har stor nytta av att ha två jobb och inspirationen smittar av sig åt båda håll. Han får idéer till handlingen i boken när han är ute och jobbar, han reser exempelvis mycket till Kina.

Det vanliga jobbet ger honom också uppslag som han kan använda i kommande böcker, miljöer och händelser som skulle blivit svåra för honom att undersöka på samma sätt utan jobbet.

Den ekonomiska risken minskar också.

”Allt jag tjänar som författare är en bonus, för familjen klarar sig på de inkomster vi har även när jag bara jobbar 60 procent. Skrivandet kan därmed bli mer kompromisslöst och lustfyllt”, säger Magnus Jahnson.

Om man ska kunna klara av en sådan karriärkombo behöver man sätta upp mål och definiera vart man vill komma och varför.

”Dessutom måste man vara mycket tydlig, särskilt i början, när det gäller att sätta gränser mellan jobben. Men när man väl satt allt på plats och skapat ramarna flyter det på bra”, avslutar Magnus Jahnsson.
 

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS