ANNONS
ANNONS

Så blir du bättre som projektledare – fem tips

terapi.jpg

Elaine Breske Hirscher är projektledare sedan slutet av 1990-talet och i dag gruppchef för projektledning på Rejlers Ingenjörer, samt projektledare för den omdebatterade projektet Stockholm-Nynäshamn, Norvikudden.

Hon tycker att rollen som projektledare förändrats under åren. Det blir allt viktigare för projektledaren att ha kunskaper i hur samspelet mellan människor fungerar, menar hon.

”Tekniken är så mycket enklare att hantera eftersom det ofta finns givna parametrar att gå efter, men samarbetet är en större utmaning då alla vi människor liksom projekt är unika och vi ledare behöver bli bättre på att applicera mjuka värden till vårt ledarskap”, säger Elaine Breske Hirscher.

ANNONS
ANNONS

Det kan uppstå många problem i en grupp men genom att  tidigt i projektet se till att skapa en gemensam värdegrund och aktivt arbeta med feedback under projektets gång, går det att förebygga och minimera uppkomsten av dessa.

”Det gäller att känna sig själv väl och leda inifrån och ut, så att säga. Dessutom krävs en stor skopa ödmjukhet och en förmåga att förmedla visioner på ett sätt som får med sig andra personer. Du måste också ha förmågan att se helheten och inte gräva ned dig i detaljer”, säger Elaine och avslutar:

”Men det allra viktigaste är egentligen att lyssna. Jag tror att det finns en anledning till att vi har två öron och en mun.”

Fem tips för att bli bättre som projektledare:

1. Kommunicera. Du måste få med dig gruppen på din sida och det enda sättet är att kommunicera! Skapa en delaktighet och laganda tidigt i projektet, så går det mycket enklare sen.

2. Var en förebild. Överväg ditt agerande noggrant och se till att utgöra ett bra exempel.

3. Våga ta risker. Det mest oinspirerade som finns i ett projekt är människor som lever efter principen ”Men så har vi ju alltid gjort”. Alla projekt är unika!

4. Jobba aktivt med feedback. Prata med gruppmedlemmarna om deras prestation och hur den kan bli bättre. Till en början kanske inte alla blir glada av konstruktiv respons, men när man lärt sig uppskatta feedback och tagit det till sig är det ett otroligt värdefullt verktyg.

5. Var förberedd på konflikter. Var alltid ödmjuk och håll en aktiv, öppen dialog under projektets gång för att undvika större konflikter.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS