ANNONS
ANNONS

Öka din karisma – bli mer framgångsrik på jobbet

nina.jpeg

”För det första gäller det att bli medveten om vad karisma är, vilka karismatekniker som  finns och sedan träna in dem och bli ett med dem. Det handlar om att våga prova olika uttryckssätt”, förklarar Nina Buchaus, konsult på Crevi Retorik, i en intervju på karriärsajten Dagens Möjligheter.

Det handlar, menar hon, om att utrycka sig med hjärta och hjärna, vilket avspeglar sig i ansiktet men kroppsspråket och tonläget.

Alla kan lära sig det, konstaterar hon. Fast då gäller det att vara beredd att ändra beteende och uppgradera sin mänskliga kommunikation.

ANNONS
ANNONS

Att försöka förmedla ett budskap utan karisma är näst intill omöjligt, enligt Nina Buchaus.

”Har du en död blick med ett dött ansikte och ett dött kroppsspråk och vill förmedla något till någon, ja då gäller det att du har en hög position med en hög status och en expertiskunskap som är åtråvärd för att du ska intressera någon med ditt budskap”, säger hon.

”Vi ser att begreppet karisma är vanligare i dag på anställningskrav än vad det var för tio år sedan. Vi vill ha karismatiska personer omkring oss som vi lyssnar till, blir inspirerade av och som kan vara budbärare av något som vi kan ta del av och ha nytta av”, fortsätter retorikkonsulten Nina Buchaus och ger tre uttömmande tips på hur du höjer din karisma i kommunikationen:

1. Face – karisma med ansiktet
Stäng munnen när du inte pratar. När du är tyst och pausar ser du mycket intelligentare ut om du har munnen stängd. Öva framför spegeln.

2. Hands – karisma med händerna
När du pratar med någon, ha inte händerna i kyskhetsgreppet eller bakom ryggen. Ha händerna hängande längs sidorna för att vara beredd på att använda någon snygg gest.

3. Sound – karisma med tonen
När du vill ge intryck av att ”det här är viktigt” ska du gå ner i tonläge på det sista ordet eller sista meningen i ditt resonemang. Alltså låt inte tonen gå upp – låt den i stället falla ned för att ge tyngd åt budskapet.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS