ANNONS
ANNONS

Nu tar de över: Tjejerna under 30 i karriärtäten

katrine.jpg

De svenska 80-talistkvinnorna liknar inga tidigare kvinnogenerationer. De är uppvuxna med informationsövertag, självsäkerhet och ambition – och de har helt andra värderingar än sina mödrar och storasystrar.

”Jag ska bli världens bästa kreatör”, säger Hanna Björk, copy på Åkestam Holst, till tidningen.

”Det enda motståndet jag ibland kan uppleva kommer från äldre kvinnor. De kan ha en lite nedvärderande, lite överlägsen ton när de talar till en, vilket är oerhört irriterande”, säger hon i intervjun.

ANNONS
ANNONS

Enligt Sofia Johnsson, 29-årig framtidsstrateg på Kairos Future och författare till rapporten ”Unga kvinnor vässar armbågarna”, värderar kvinnor status och pengar allt högre. Snart mer än männen, om trenden fortsätter fortsätter.

Tidningen exemplifierar med Katrine Kielos, född 1983, som bara var en 22-årig bloggare när hon upptäcktes av Expressen. Idag är hon 25, rikskänd debattör, författare och kolumnist med över 30.000 kronor i månadsinkomst – och så populär att moderaterna nyligen försökte värva henne, trots att hon är uttalad socialdemokrat.

Själv förklarar hon sin framgång delvis med att hon som ung kvinna tas på allvar på ett sätt som tidigare generationer kvinnor bara kunde drömma om.

”En viktig förklaring till det var att Expressen såg att jag var politiknörd och lät mig vara det. Jag uppmuntrades att hitta min egen grej”, säger Katrine Kielos till Diego.

Bland andra exempel nämner Diego 26-åriga Sara Najafi – som utsågs till årets IT-tjej under sitt sista år på KTH och idag tjänar 56.000 kronor i månaden som IT-strategikonsult.

Ett annat exempel är Johanna Möllerström, 28, som var nära att väljas in i riksdagen för moderaterna när hon bara var 22. Idag är hon ekonomdoktorand på Harvard och uppger för Diego att hon planerar för en framtid ”i gränslandet mellan politik och marknad.”

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS