ANNONS
ANNONS

HR-gurun: Mångfald är lönsamt

Magnus-Dalsvall-kopiera.jpg

Magnus är HR-trendspanare, debattör, bloggare och partner i HR-akuten. Han har arbetat som personalchef/direktör i över 27 år och har jobbat på Volvo Aero Engine, SAS Sverige, BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad.

Han menar att vi i dag lever och verkar i en globaliserad värld, där mångfalden både berikar samt ger bättre affärsmöjligheter för många företag i dag.

En alltför homogen verksamhet är enligt Magnus Dalsvall förödande för kreativitet och arbetsglädje. Vem vill verka i ett sammanhang där alla tänker och tycker ungefär på samma sätt, menar han.

ANNONS
ANNONS

”Vi är generellt väldigt dåliga på mångfald i organisationer i detta landet. I synnerhet om vi tittar på de högre cheferna och ledningsgrupper. Ledningsgrupper tenderar att vara väldigt homogena och det hindrar en positiv utveckling inom området”, säger Magnus med eftertryck.

Långsiktiga effekter
Kortsiktigt kan homogena organisationer enligt honom ge en bättre känsla av gemenskap och ett ”vi och dem-tänkande” som känns tryggt och bra. På lång innebär det dock istället ofta stagnation, förlorade affärer, större personalomsättning, otrivsel, tysta organisationer och i värsta fall nedläggning, tillägger han.

”De som inte kan hantera mångfaldsfrågan får det svårt med rekryteringen och han kan tänka sig att de kommer att sakta förtvina i brist på nya idéer, brist på kompetens och väldigt ensidigt tänk”, säger Magnus Dalsvall, som twittrar under @MDalsvall.

Däremot de som är mer alerta på detta område kommer tvärtom att kunna ta marknadsandelar menar han och tillägger att det är i alla fall vad han hoppas.

”Om det inte sker så kommer vi förmodligen få stora problem i Sverige”, avslutar han.

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS