ANNONS
ANNONS

Småföretag hjältar – men inte hos storbanker

Småföretag är landets tillväxtmotor, men har ändå stora svårigheter att få lås hos bankerna. Räddningen blir andra aktörer, familj och släktingar. (Foto: Unsplash.com)

Flera undersökningar visar att små och medelstora företag är Sveriges tillväxtmotor. Trots det nekas många lån av banken.

Särskilt snabbväxande företag eller entreprenörer som är i uppstartsfasen stöter ofta på motstånd i sina försök att få extern finansiering till verksamheten.

Tillväxtverket har frågat 10.000 små och medelstora företag om hur deras verklighet ser ut på området. Dagens PS har tidigare skrivit om rapporten, som visar att nästan 20 procent av bolagen som vill växa både i omsättning och antal anställda ser tillgång till lån och krediter som ett stort hinder; det kan jämföras med bara 5 procent av företag som inte har ambitionen att växa.

ANNONS
ANNONS

Som vi tidigare berättat uppger mer än hälften, 52 procent, av företagarna att det är ganska stora eller uppenbara svårigheter att få extern finansiering.

Bolagen vill investera men får nobben. I undersökningen, Företagarnas finansieringsrapport 2018 (obs – pdf), framgår det att drygt åtta av tio, 83 procent, av de tillfrågade företagen bekostat sina investeringar de senaste tolv månaderna med eget kapital. Endast 30 procent av företagen uppger att de har lån eller kredit hos en bank, ungefär en tredjedel alltså. Det är också tydligt att småföretagare i klart högre utsträckning får kalla handen av banken.

Mer än var fjärde småföretagare, 42 procent, är missnöjda med bankens bemötande. 69 procent av de minsta företagarna uppger i Företagarnas rapport för i år att bankerna ställer högre krav på säkerhet för finansiering. Det är en ökning då 60 procent uppgav detta 2017.

Men till många små och medelstoras företags glädje är hoppet inte uttömt. När bankerna stänger dörren finns det fler möjligheter på marknaden.

Storbankerna har fått konkurrens av andra långivare och kan få svar direkt på nätet på sin ansökan om företagslån.

För bolag som är i behov av lån eller företagskredit kan det vara bra att ha en klar affärsplan, vilka mål och strategier som finns uppsatta. Det gör det enklare att få finansiering.

Här är några frågor som affärsplanen bör svara på:

1. Vad erbjuder företaget för produkter och hur stor är marknaden?

2.  Hur hittar du kunderna och hur stora intäkter räknar företaget med under en viss period?

3.  Hur hög är prislappen för att lansera företaget, hur mycket pengar behövs det för att hålla företaget lönsamt och hur lång tid är det dit?

Ett alternativ till det som redan nämnts är att söka upp riskvilliga investerare som är beredda att skjuta till pengar i företaget, exempelvis i uppstartsskedet.

Företagarnas vd Günther Mårder och chefsekonom Daniel Wiberg betonade till politikerna inför valet i höstas i en debattartikel på Realtid företagarnas betydelse för landet: ”Företagare driver Sverige framåt”.

Fyra av fem nya jobb skapas av små och medelstora företag. Så har det varit sedan början av 1990-talet, enligt duon som slår fast att företag med färre än 50 anställda ”utgör motorn i jobbtillväxten” och därigenom bygger upp välståndet i landets kommuner.

”Men det är inte allt. I majoriteten av alla Sveriges kommuner bidrar de mindre företagen och deras anställda även till den största andelen kommunala skatteintäkter. Det är skatteintäkter som finansierar vård, skola och omsorg – allt som vi har gemensamt.”

Uppland Kredit arbetar med finansiering av mindre och medelstora företag. Vårt mål hos Uppland Kredit är att göra det hela enklare för småföretagare, allt ifrån ansökan om företagslån, utbetalning och tillslut återbetalningen.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS